Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.

Replies

  • Wow! Hartelijk dank Renee voor je onderwijzing inzake de straatvoogden. Waardevolle informatie  ook voor  invullen andere aktes, vooral hoe en waar te zoeken. 

    • Graag gedaan, Jack, en Ria. :)

      Het scheelt enorm dat er nu veel bronnen online staan waar onduidelijke informatie uit de akten kan worden nagezocht of gecontroleerd. Ik heb heel veel hulp van o.a. de Surinaamse data in Nationaal Archief, de al gepubliceerde akten in het Nationaal Archief Suriname, Delpher [vnl. via Surinaamse kranten, maar soms ook boeken of tijdschriften], DBNL.org (hierin zijn o.a. Surinaamse Almanakken te vinden) en allesurinamers.org. Ook Open Archieven kan van pas komen.

      In het Nationaal Archief en NAS is het vooral handig dat bijv. slecht leesbare letters vervangen kunnen worden door het *-teken. Daar ben ik heel blij mee. :)

      Vriendelijke groet,

      Renée

      Zoeken in Onderzoeken
  • Ter aanvulling, zie de zoekhulp van het Nationaal Archief voor meer informatie over het begrip "straatvoogd": https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoekhulpen/suriname-vri...

    "... In 531 gevallen in de database was de vrijlater een straatvoogd. Het ging hierbij om de voogdij over ‘illegaal’ vrijgelatenen (piki-nyan). Sinds 1829 moest voor elke piki-nyan een straatvoogd worden benoemd, die ook als zijn of haar vrijlater moest fungeren.
    De straatvoogdij kon aan iedere vrije inwoner worden opgedragen. Bij voorkeur zocht men een (vrijgelaten) verwant – dus veelal een zwarte persoon of kleurling. Er waren ook vrouwelijke straatvoogden: de straatvoogdesse. Als men geen geschikte vrije persoon vond, benoemde de ‘Raad Commissaris voor de Inlandsche Bevolking’ een ambtshalve straatvoogd (bijvoorbeeld een koloniale ambtenaar). ..."

    Suriname: Vrijgelaten slaven (manumissies) 1832-1863
    • Voor mij is dit ook een nieuw begrip. Hartelijk bedankt Renee.

  • Dag Jack, ik lees "gewez." [gewezen] straatvoogd.

    Vriendelijke groet,

    Renée

    P.S.: In het boek met namen van manumissies op de website van AlleSurinamers.org (met dank aan Huub van Helvoort ) is een Jan Martinus Pa[a]uw te vinden, bij de manumissie van Anna Cornelia Wilhelmina Pa[a]uw: https://www.allesurinamers.org/wp-content/uploads/2023/12/Boek_manu...

This reply was deleted.

Forum

Voor een gedetailleerde toelichting over de werking van het forum, zie de handleiding.

Als u een bericht wilt plaatsen, klikt u op de link 'Add discussion' rechtsboven. U kiest een titel die de lading dekt van uw bericht.

Na het schrijven van uw bericht kiest u onder welke categorie het valt: 'Vragen' voor vragen over de invoer, 'Tips' wanneer u de andere medewerkers een advies wil geven, 'Opmerkelijk!' voor als u een bijzonder geval wil delen. De categorie 'Mededelingen' is bedoeld voor meldingen door de projectleiding. Verder kunt u aangeven voor wie het bericht zichtbaar is, kies daar de optie 'Only network members'.

U kunt via de kopjes direct naar één van de categorieën gaan:

All Discussions

Mededelingen

Vragen

Tips

Opmerkelijk!

U kunt ook zoeken door alle berichten via het 'search' zoekscherm bovenaan de pagina.

Projectleiders Thunnis van Oort en Coen van Galen staan klaar om te reageren op de berichten die worden geplaatst op het forum.

Als er discussie is over hoe bepaalde gegevens in te voeren, beslist uiteindelijk iemand van de projectleiding over de volgen koers. Vanzelfsprekend verzoeken we deelnemers de gebruikelijke regels van fatsoen te volgen.