Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
Ik kwam zojuist als beroep : Voeteboy tegen.
Een voetboy was een slaafgemaakte jongen, die zijn eigenaar moest dienen en overal moest volgen. Het was een statussymboll en zijn aanwezigheid bevestigde de rijkdom en welvaart van de eigenaar. Deze jongetjes werd niet zelden opgeleid om deze status nog verder te verhogen. Vanaf het einde van de 17e eeuw lieten steeds meer kooplieden, met name WIC kooplieden zich afbeelden met een zwart jongetje op de achtergrond.
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Een foetoeboi (schrijfwijze nu: futuboi) was een tot slaaf gemaakte kleuterjongetje die diende als verwarmingsbron voor de meester. Zo'n jongetje lag letterlijk op z'n buik op de grond onder de stoel van de meester als een kussentje, zodat die zijn koude voeten op het ruggetje van het kindje kon warmen. Een soort levend kacheltje. Vandaar de naam foetoeboi. Later wordt deze term ook anders gebruikt, namelijk voor de aanduiding: loopjongen pf dienaar enz.
George Zichterman
Beste George,
Dit verhaal ken ik ook, maar ik zou dan wel een archiefstuk of historisch boek willen zien waarin het op deze manier wordt gebruikt. Ik ben nog nooit in archiefbronnen tegengekomen dat kinderen als kussentje werden gebruikt. Ik vraag me ook af of koude voeten een probleem waren in het Surinaamse klimaat. Voor zover ik weet is futuboi eerder verwant aan voetknecht, een bediende. Als u wel een historische bron hierover heeft, dan zie ik die graag. Maar ik denk nu dat dit een voorbeeld is van een verkeerd begrepen benaming.
Met vriendelijke groet, Coen van Galen
Beste Coen,
Ik heb deze informatie in eerste instantie uit oral-overlevering van mijn grootmoeder (1905), die het van haar grootmoeder heeft vernomen. Mijn voorouders waren tot slaaf gemaakten in Nickerie.
Daarnaast heb ik dit in mijn jonge jaren in Suriname ook ergens opgepikt in één van de vele boeken en andere lectuur die ik toen gelezen heb over slavernij, vooral slavernij in de Verenigde Staten. Het is mij niet bijgebleven welk boek, maar ik heb het wel als feit onthouden.
Dieuwke Winsemius beschrijft overigens precies deze situatie in het boek “Vrouwen van Oranje” op pagina 282, als volgt: “Johan Maurits’ komst bracht de volgende verassing. Deze keer was hij vergezeld van een klein negerslaafje, in bonte kleren uitgedost. Elke keer als Johan Maurits wilde gaan zitten vouwde het manneke zich op als een kussen en konden de voeten van de meester op zijn rug rusten.”
Ook herinner me een scene uit de eerste tv-serie Roots (1977), waarin de acteur Lorne Green als plantagehouder in de serie, op een vooravond op zijn veranda zit met een jongetje onder zijn voeten; precies zoals beschreven. Deze serie is gebaseerd op het boek van Arthur Hailey, die de mondeling overgeleverde geschiedenis van zijn familie als tot slaaf gemaakten beschrijft.
Met vriendelijke groet, George Zichterman
Wow, wat afschuwelijk zeg!! ik kan steeds maar niet begrijpen dat zo iemand zulke dingen kon doen tov een andere persoon, laat staan tov een kind, zonder het besef te hebben dat dat gewoon niet mag en kan!
Meneer Zichterman, ik ken het woord alleen in die laatstgenoemde betekenis (loopjongen, knecht). Nooit geweten dat zo'n futuboi (futuboy?) letterlijk voor de voeten van de meester diende. Wat erg!!!
Dankuwel voor deze informatie.
Lilmoreen