Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
In het emancipatie register vond ik als beroep van Madeleentje Isabella Bevreij 'kreolenoppaster'. Ik vraag mij af wat ik mij bij dit beroep, uitgeoefend door een tot slaafgemaakte vrouw precies moet voorstellen. MIsschien was zij een soort opzichter van andere vrouwen of kinderen? Ik kende dit soort functies alleen van mannen.
Alvast bedankt voor de moeite!
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Dag Ria, een kreolenoppasser was een kinderoppas op een plantage. In de tijd van de slavernij werden kinderen bij elkaar gezet, omdat hun moeder op het veld moesten werken. Een oudere vrouw die geen veldwerk meer kon doen moest dan op de kinderen passen, dat de kreolenoppasser.
Het woord kreool of creool betekende oorspronkelijk iemand die in de kolonie was geboren (ongeacht de huidskleur), maar het werd later speciaal voor mensen in slavernij gebruikt. In lijsten van plantages wordt het soms specifiek gebruikt als wordt voor de kinderen die op de plantage waren geboren. In de lijst van de plantage Catharina Sophia zijn sommige kinderen bijvoorbeeld aangeduid als 'werkende creool', dit waren kinderen vanaf 8 jaar die hun werk leerden en daarom nog niet volledig inzetbaar waren op de plantage.
Met vriendelijke groet, Coen van Galen
Hartelijk bedankt Coen voor je antwoord. De oorspronkelijke en veranderde betekenis van het woord creool kende ik ook niet, goed dat je dat ook hebt uitgelegd.
Met vriendelijke groet, Ria van der Ploeg