Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.

Koeliedepot

Vreselijk alleen de naam al, alsof het geen mensen waren.

Ik heb tot mn 15e in Suriname gewoond en nu al meer dan 50 jaar in Nederland. Maar heb nog nooit gehoord van een koeliedepot.

Stadnieuws.. "Suriname : koloniaal nieuws- en advertentieblad". Paramaribo, 26-11-1889, p. 1.,

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010339355:mpeg21:p001

Gisteren zijn de koelies met de Curacao en de Nederland van boord gehaald en aan den steiger van den K. W. I. Maildienst geland. Er bevonden zich slechts weinig zieken aan boord, die naar het militair hospitaal ter verpleging werden overgebracht, terwijl de overigen in het koeliedepöt zijn opgenomen. De koelies, vooral de mannen, zien er overigens gezond en krachtig uit.

You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!

Join Historische Database van Suriname & de Cariben

Email me when people reply –

Replies

  • Een van de voordelen van dit project is dat er men meer te weten komt over de omstandigheden die in de NEDERLANDSE kolonie Suriname hebben bestaan. Het ging gewoon om een volksplanting met als uieindelijk doel de verrijking van de kolonisten.

  • Het is inderdaad een akelige term. En die beschrijving van deze mensen als 'gezond en krachtig' roept bij mij ook onaangename associaties op, al is het natuurlijk goed nieuws dat volgens dit bericht de meeste mensen in goede conditie lijken te zijn aangekomen, want dat was ook niet altijd het geval. In de collectie van het Rijksmuseum kan je veel foto's vinden van het immigrantendepot. In onderstaande foto (ca. 1910) zie je dat de pas aangekomen migranten een etiketje omgehangen kregen:

    10549363864?profile=RESIZE_930xZo'n etiket zie je terug op de foto's die gemaakt werden voor in het dossier, met name van de Javaanse contractarbeiders zijn veel van dergelijke pasfoto's bewaard gebleven. Hier een voorbeeld van 'Abdool' (aankomt Suriname 1907):

    10549364488?profile=RESIZE_584x

     

    Zoeken - Rijksmuseum
    • Dank Thunnis. Ik ga daar zeker snuffelen. Zo zie je maar weer. Nooit te oud om te leren.

This reply was deleted.

Forum

Voor een gedetailleerde toelichting over de werking van het forum, zie de handleiding.

Als u een bericht wilt plaatsen, klikt u op de link 'Add discussion' rechtsboven. U kiest een titel die de lading dekt van uw bericht.

Na het schrijven van uw bericht kiest u onder welke categorie het valt: 'Vragen' voor vragen over de invoer, 'Tips' wanneer u de andere medewerkers een advies wil geven, 'Opmerkelijk!' voor als u een bijzonder geval wil delen. De categorie 'Mededelingen' is bedoeld voor meldingen door de projectleiding. Verder kunt u aangeven voor wie het bericht zichtbaar is, kies daar de optie 'Only network members'.

U kunt via de kopjes direct naar één van de categorieën gaan:

All Discussions

Mededelingen

Vragen

Tips

Opmerkelijk!

U kunt ook zoeken door alle berichten via het 'search' zoekscherm bovenaan de pagina.

Projectleider Coen van Galen doet zijn best om snel te reageren op de berichten die worden geplaatst op het forum.

Als er discussie is over hoe bepaalde gegevens in te voeren, beslist uiteindelijk iemand van de projectleiding over de volgen koers. Vanzelfsprekend verzoeken we deelnemers de gebruikelijke regels van fatsoen te volgen.