Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
Wakker geschud door de doorhalingen.
In de kantmelding staat de moeder vermeld. -niet helemaal duidelijk - maar dit haal ik eruit: "Salome Fortuna Collander veldarbeidster wonende op plantage Katwijk echtgenoot en" dit moet tussengevoegd worden na "in leven dochter van en voor Tobias. Neem ik Tobias zonder meer op als vader ?
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Dag Coen en Eugenie,
De akte maakte me nieuwsgierig en het lijkt erop dat de namen die hierin voorkomen erg zijn "verbasterd"...
De werkelijke achternaam moeder Salome Fortuna was volgens de gegevens bij de emancipatie 1863 niet Collander maar Kolader. Zie Salome Fortuna Kolader, 32 jaar, plantage De Eendragt, Perica: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/index/nt00341/e09486e2-...
Elizabeth, die ca. 1852 geboren zou zijn geweest, was niet te vinden, alleen een dochter Ida, uit 1854, en een dochter Celina, uit 1856.
In de Sur. Crt. en GAB d.d. 04-03-1873 was de aankondiging van het voorgenomen huwelijk te vinden van Tobias Verhage[n] en Salome Fortuna Kolader, in het district Beneden Commewijne.
Tobias Verhagen bij emancipatie 1863, 33 jaar, plantage Lunenburg en Marienburg, Boven Cottica: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/index/nt00341/335d9018-...
De naam Collander komt niet voor bij de emancipatie 1863.
In het NAS komt op dit moment trouwens wel een man "Toontje Collander" voor, overleden in 1906, 65 jaar oud (geboren ca. 1841).
De naam Kolader komt veelvuldig voor bij de volkstelling 1921, in het NAS, en in Delpher kranten, o.a. een Paulina Georgetina Kolader, die bij de volkstelling 1921 (geboren in 1881 te Beneden Para, niet erkend) en bij haar overlijden op 67-jarige leeftijd in 1949 staat vermeld met de achternaam... Collander! Bij de volkstelling 1921 werd haar naam van Kolader gewijzigd in Collander, maar niet bij een nichtje Fortuna Charlotte Francoise Kolader die bij haar woonde...
Vriendelijke groet,
Renée
wat een mooi verhaal heb jij gevonden zeg. Leuk!
Dag Renée,
Mooi vondst weer! Maar ik wil wel benadrukken dat de namen ingevoerd moeten worden zoals ze op de akte staan vermeld. Als je goede redenen hebt om te twijfelen aan de naam zoals die op de akte staat, verstuur dan een bericht in het veld 'Opmerking' maar pas het niet in de akte aan.
Hartelijke groet, Coen
De akte heb ik vanochtend reeds doorgezet met de namen zoals ze in de akte staan. Ik vind het wel een mooi verhaal om te zien hoe de namen veranderen, hofwijk, hofwijks, hofwijcks ik ga een keer op zoek.
Beste Eugenie,
Dat is een goede vraag. In dit geval is het antwoord nee: Tobias van Gaarde is niet de vader van de overleden Elizabeth Collander.
Er zijn twee aanwijizingen hiervoor: als Tobias Elizabeth als zijn dochter had erkend, dan had ze zijn achternaam moeten hebben. Daarnaast heeft de ambtenaar de aangifte eerst geschreven alsof Tobias van Gaarde en Salome Fortuna Colland haar ouders waren, maar heeft hij die tekst doorgehaald en gewijzigd in: 'Saloma Fortuna Collander, veldarbeidster, wonende op de plantage Katwijk, echtgenote van Tobias van Gaarde'.
Op basis hiervan mag je concluderen dat Salome Fortuna Collander de moeder is van de overleden Elizabeth en dat Salome Fortuna na de geboorte van Elizabeth met Tobias is getrouwd, maar dat Elizabeth bij dit huwelijk niet is erkend als het kind van Tobias. Je vult daarom bij 'ouder' alleen de moeder in, en vermeld in het vakje 'overige informatie ouder': echtgenote van Tobias van Gaarde, veldarbeider wonend op de plantage Katwijk.
Hartelijke groet, Coen
Dank je wel Coen, best interessant hoe je dat analyseert.
Graag gedaan!