Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
Bij mijn laatste geboorteakte stond in de akte dat de moeder onder Staatstoezicht was geplaatst en dat zij ingeschreven stond in het district Boven Cottica onder nummer 1155.
Twee vragen:
1. Ik heb de opmerking over het staatstoezicht vergeten te noteren en de akte toch verzonden. Wordt dat bij de controle gecorrigeerd?
2. Wat betekent het dat de moeder is ingeschreven onder dat nummer?
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Dag Jack, don't worry - be happy.
Elke akte wordt twee keer ingevuld, dus de andere invullen heeft het misschien wel ingevuld. En dan is er nog een controleur die ook nog een kans krijgt om het ontbrekende in te vullen.
Het overkomt mij ook wel dat ik een kantmelding bovenaan vergeet. Ik ben dan onderaan de akte gekomen en herinner me niet meer dat er nog een kantmelding was.
Vriendelijke groet, Huub.
Dank je Huub voor je "troost" :-)
Weet jij ook of de in de akte en door Renee genoemde registers raadpleegbaar zijn?
Zonnige Zeeuwse groet,
Jack
Nee, wel dat ik die nummers ook heb gezien in de disrtricten, vaak ook vermeld (achteraf) op huwelijksakten.
Misschien dat Coen van Galen meer weet hierover.
Vriendelijke groet, Huub.
(op 27 juni ben ik in Middelburg, in het Zeeuws Archief)
Goedemorgen Huub,
Leuk te horen dat je naar Middelburg komt op de27e, mag ik je uitnodigen voor een lunch? Kunnenwehet over Suriname en aktes hebben.
Mocht je de dag ervoor kunnen, dan heb ik meer tijd en kan ik een rondleiding proberen te regelen door het prachtige Van der Perrehuis waar het ZA in is gehuisvest.
Zonnige Zeeuwse groet,
Jack
Goedemorgen Jack,
Ik kom waarschijnlijk op de 26ste al naar Middelburg want ik ben de hele volgende dag actief in het Zeeuws Archeif in het kader van een promotietoer voor het NSM (Nationale Slvernij Museum). Ik hou de op de hoogte.
Vriendelijke groet, Huub.
Hartstikke leuk Huub,
Mij email is : dooms@zeelandnet.nl voor de updates.
Jij en collegainvoerders: mooie Paasdagen!
Dag Jack,
Het gebeurde mij onlangs ook een keer, dat ik het zinsdeel "de onder staatstoezigt geplaatste" vergat in te vullen. Ik hoopte toen maar dat dit inderdaad bij de controle zou worden gezien...
M.b.t. tot het nummer schoot me te binnen dat ik dit eerder eens had opgezocht en gedeeld. Dat bleek in een forumbericht uit november 2022 te zijn geweest (de tijd vliegt!). Voor het gemak de tekst hieronder:
"In de krant is in april 1863 de publicatie te vinden met daarin de rechten en verplichtingen van de onder staatstoezicht geplaatsten en hun huurders: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011193048:mpeg21:a0001
Hierin is sprake van een algemeen register per district. De inschrijving moest een doorlopend nummer bevatten, de naam en voornamen, datum van geboorte of vermoedelijke ouderdom, het beroep van de vrijgemaakte, van zijn ouders, of als er geen huwelijk heeft plaatsgevonden, van zijn moeder, en van elk lid van zijn gezin. Iedereen vanaf 15 jaar moest apart worden ingeschreven. Kinderen van 12 tot 15 jaar, die gescheiden van de moeder werkten, moesten onder het hoofd van hun vader of moeder worden ingeschreven.
Iedere vrijgemaakte van 15 t/m 60 jaar, en ook boven de 60 jaar, als zij een arbeidscontract hadden afgesloten, kreeg een zg. "livret", ook degenen die zelfstandig een beroep uitoefenden. Voor dit boekje moest men zelf 25 cent betalen, dat van het eerste loon werd ingehouden, en dat zelfstandigen meteen moesten betalen. Het livret bevatte ook het nummer van inschrijving in het algemeen register."
Vriendelijke groet,
Renée
Hartelijk dank Renee voorde verheldering. Roept meteen de vraag op: zijn die registers raadpleegbaar?
Met Zeeuwse groet,
Ja k
Dag Jack, Helaas zijn die nog niet openbaar. Ik begreep dat ze wel al gescand zijn in Suriname maar dat ze nog niet online zijn gezet (ik ben daar niet bij betrokken). Hopelijk gebeurt dat in de nabije toekomst.
Hartelijke groet, Coen
Het gaat denk om 'Archieven disrictscomisarissen 1863-1873'. Hoorde ook dat het gedigitaliseerd is bij het Nationaal Archief in Suriname. Mogelijk is het eerst alleen raadpleegbaar op hun interne omgeving. Net als bijvoorbeeld 'Agent-Generaal van de Immigratie Suriname, 1853-1946'. Bij eerstvolgende bezoek eind van het jaar hopelijk ga ik weer eens informeren.