Forum
Voor een gedetailleerde toelichting over de werking van het forum, zie de handleiding.
Als u een bericht wilt plaatsen, klikt u op de link 'Add discussion' rechtsboven. U kiest een titel die de lading dekt van uw bericht.
Na het schrijven van uw bericht kiest u onder welke categorie het valt: 'Vragen' voor vragen over de invoer, 'Tips' wanneer u de andere medewerkers een advies wil geven, 'Opmerkelijk!' voor als u een bijzonder geval wil delen. De categorie 'Mededelingen' is bedoeld voor meldingen door de projectleiding. Verder kunt u aangeven voor wie het bericht zichtbaar is, kies daar de optie 'Only network members'.
U kunt via de kopjes direct naar één van de categorieën gaan:
All Discussions
Mededelingen
Vragen
Tips
Opmerkelijk!
U kunt ook zoeken door alle berichten via het 'search' zoekscherm bovenaan de pagina.
Projectleiders Thunnis van Oort en Coen van Galen staan klaar om te reageren op de berichten die worden geplaatst op het forum.
Als er discussie is over hoe bepaalde gegevens in te voeren, beslist uiteindelijk iemand van de projectleiding over de volgen koers. Vanzelfsprekend verzoeken we deelnemers de gebruikelijke regels van fatsoen te volgen.
Replies
Fred Oudeschans Dentz heeft een keer wat over hem geschreven
Beste Norine,
In Wi Rutu 3.2 (december 2003) staat een artikel:
Over ‘Surinamers’ die geen Surinamers zijn
Een speurtocht van schoenendoos tot Internet
Jetty G. de Miranda
de eerse paragraaf luidt:
In 1955 publiceerde Fred. Oudschans 1
Dentz in de West-Indische Gids (jrg. 36 (1955), p. 65-71) een artikel dat handelde over de naam van het land Suriname als ge- slachtsnaam. De toentertijd in Zuid-Afrika wonende Oudschans Dentz1 ontdekte per toeval dat daar enkele families (vier in Kaap- stad en een in Stellenbosch) de achternaam ‘Zurnamer’ droegen. Zijn belangstelling was gewekt! Bij verder navorsen bleken er ook nog zes families met de naam ‘Surnamer’ in Amerika te wonen en voorts kreeg hij ook nog de adressen van twee families in Enge- land, die zich ‘Surinamer’ (dus op de juiste wijze geschreven) noemden. Na nader con- tact met deze mensen en veel speurwerk kwam Oudschans Dentz tot de conclusie dat deze drie groepen families afstamden van één en dezelfde persoon. Over deze per- soon handelt het artikel in de West-Indische Gids.
===
Als je donaeur bent van de SSG, dan kun je het hele arikel lezen.
In Delpher vond ik nog in een krant van 1828 een Wolf Surinamer.
Vriendelijke groet, Huub.
WOW. Heel erg leerrijk. dank je wel
Beste Norine, mijn gok is dat Behr Wulf Surinamer van Oost-Europese joodse afkomst is en dat zijn familie voor vervolgingen in Rusland is gevlucht naar Suriname en daar de achternaam 'Surinamer' heeft aangenomen. Begin 1900 heb je twee verschillende joodse gemeenschappen in Suriname: de Portugees-Joodse gemeenschap die al sinds de 17e eeuw in Suriname bestond en een zogeheten Duits-joodse gemeenschap met joodse mensen die vooral uit oostelijk Europa, Duitsland en Nederland afkomstig waren.
Het kan natuurlijk niet meer dan een gok zijn, omdat het nog verder uitgezocht moet worden. Maar zijn naam en die van zijn vader en het feit dat hij met Blanche Nassy is getrouwd (Nassy is een Surinaams-joodse familie) duidt er op dat hij joods was.
Beste Coen en Norine,
De gok klopt. Ik heb in de jaren 80 in New York een Joodse vrouw ontmoet die heel verrast was dat ik uit Suriname kwam. Ze vertelde me dat ergens in haar familie ... een oudoom of zo (weet ik niet precies meer) de familienaam Surinamer droeg. De juiste spelling weet ik niet, maar ze waren inderdaad uit Oost Europa via Suriname naar Amerika gegaan. Omdat ik toen nog niet zo geinteresseerd was in familiegeschiedenissen, heb ik niet verder gevraagd. Jammer.
Er is ook een verhaal over de plantage Nieuw Meerzorg (in de volksmond Yakopu genoemd) wat met deze geschiedenis te maken heeft, maar ik zou die weer moeten gaan opzoeken.