Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.

De wijkindeling van Paramaribo

U heeft al gezien dat de geboortehuizen meestal worden geregistreerd als bijvoorbeeld A 25 of E 132.
Maar wat betekent dat adres eigenlijk?

In Paramaribo in de 19e eeuw was de stad verdeeld in wijken die elk een letter hadden (A t/m F plus 1e en 2e Buitenwijk).
Binnen die wijken had elk huis een doorlopend nummer, dus de nummering was per wijk, niet per straat zoals bij ons.

Maar waar lagen die wijken precies? Carla Jonkers gaf deze tip:
https://www.concordansparamaribo.info/kaartbeeld

Daarmee kunt u zelf op de kaart kijken in Suriname in de 19e eeuw.

Met vriendelijke groet,
Coen van Galen

You need to be a member of Historische Database Suriname Curaçao to add comments!

Join Historische Database Suriname Curaçao

Email me when people reply –

Replies

  • Deze kaart toont de huisnummers van de Tweede Buitenwijk. Voelt in geval van een sterfhuis beetje ramptoerisme.

     https://geheugen.delpher.nl/nl/geheugen/view/figuratieve-plattegron...

    Figuratieve plattegrond der stad Paramaribo (kolonie Suriname, Zuid-Amerika) : Blad 81
    Blad 81 van de 2e Buitenwijk (percelen 1-296) in Paramaribo, ongeveer begrensd door de Wanica straat, Weg langs de Drambranders gracht, 2e of Oude Ri…
  • Paramaribo was daarin niet uniek. Ook de Nederlandse gemeentes hanteerden zo'n codering. Volgens mij was het op een gegeven moment ook vanuit Den Haag voorgeschreven. Deze systematiek is in 1853 in Amsterdam voor het eerst toegepast. 50 wijken (in Amsterdam buurten genaamd) aangeduid door 1 of 2 letters en daarbinnen doorlopend genummerd.

    Als ik mij niet vergis is het systeem bedacht door een professor wiskunde van de universiteit. Met 1 of 2 letters en een paar cijfers kan je een adres eenduidig beschrijven. Zeer efficiënt! :-) Vergelijk met de huidige postcode + huisnummer.

    Voor de gebruikers was het een ander verhaal. Van de site van het Stadsarchief Amsterdam: "Dat alles had wel tot gevolg dat er totaal geen logisch verband meer bestond tussen de straatnamen en de huisnummers. Korte straten met enkele huizen konden huisnummers krijgen als A 281 of QQ 478. Lange straten, zoals de Prinsengracht, werden uitgesmeerd over meer dan tien buurten, zodat Prinsengracht nummer 482 op meerdere plaatsen in de stad lag en de buurtcode (in dit geval Z, BB, CC of KK) goed onthouden moest worden. De bevolking van Amsterdam snapte er niets van en bezoekers van de stad al helemaal niet."

    Amsterdam is al in 1875 overgestapt op de huidige systematiek van nummeren per straat met (gezien vanaf het begin van de straat) de even nummers aan de rechterkant en de oneven nummers aan de linkerkant van de straat. 

    Andere Nederlandse gemeentes hebben de codering van wijkletter plus doorlopend nummer nog wel tot ver in de twintigste eeuw gehandhaafd.  

    • Ben benieuwd of een vorm van dit systeem op Aruba was toegepast. Je werd (als buitenlander) niet wijs van de nummering in sommige wijken.

       

This reply was deleted.

Forum

Voor een gedetailleerde toelichting over de werking van het forum, zie de handleiding.

Als u een bericht wilt plaatsen, klikt u op de link 'Add discussion' rechtsboven. U kiest een titel die de lading dekt van uw bericht.

Na het schrijven van uw bericht kiest u onder welke categorie het valt: 'Vragen' voor vragen over de invoer, 'Tips' wanneer u de andere medewerkers een advies wil geven, 'Opmerkelijk!' voor als u een bijzonder geval wil delen. De categorie 'Mededelingen' is bedoeld voor meldingen door de projectleiding. Verder kunt u aangeven voor wie het bericht zichtbaar is, kies daar de optie 'Only network members'.

U kunt via de kopjes direct naar één van de categorieën gaan:

All Discussions

Mededelingen

Vragen

Tips

Opmerkelijk!

U kunt ook zoeken door alle berichten via het 'search' zoekscherm bovenaan de pagina.

Projectleiders Thunnis van Oort en Coen van Galen staan klaar om te reageren op de berichten die worden geplaatst op het forum.

Als er discussie is over hoe bepaalde gegevens in te voeren, beslist uiteindelijk iemand van de projectleiding over de volgen koers. Vanzelfsprekend verzoeken we deelnemers de gebruikelijke regels van fatsoen te volgen.