Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.

Zomaar mijn overgrootvader tegengekomen!

In deze geboorteakte https://d7acb2c7e8174455baa3f8935c1d8e71.objectstore.eu/radboud/nas/2025H/NL-HaNA_2.10.61_2025H_0075.jpg trof ik mijn overgrootvader Julius Faerber aan als getuige bij de aangifte van de geboorte van Antoinette Philida, geboren op 20-2-1880, op plantage Lunenburg, dochter van Frederika Valdink. Meer dan zijn naam en een foto en dat hij o.a. op Monsort heeft gewerkt, is er niet van hem bekend. Maar nu weet ik dus dat hij in februari 1880 29 jaar was.

 

Dit is Julius Faerber

12283072490?profile=RESIZE_710x

You need to be a member of Historische Database Suriname Curaçao to add comments!

Join Historische Database Suriname Curaçao

Email me when people reply –

Replies

  • Dag Astrid, het kunnen tegenkomen van familieleden is zo bijzonder aan dit project. Laatst kwam ik mijn overgrootvader Dragten tegen bij een huwelijksakte (die als arts verklaarde dat de a.s. bruid ziek was, zodat er thuis getrouwd mocht worden).

    Inderdaad een prachtige foto van je overgrootvader! Dat er zo weinig over Julius Faerber bekend is, vond ik zo jammer, dus ik heb "even" flink rondgesnuffeld in Delpher en bij dbnl.org.

    Ik voeg een Word-document bij dit bericht (zie link hieronder), waarin ik alles heb genoteerd wat ik over hem vond. Het allermooiste zijn een aantal artikelen van zijn hand in de krant Suriname, over de Cacaoboom. Hij kreeg flink de ruimte in meerdere edities om zijn kennis hierover te delen! Helaas stopt zijn spoor in 1923, als hij in Genua van boord gaat van het s.s. "Jan Pietersz. Coen"... Hij zou dan ca. 73 jaar oud zijn geweest. N.B.: Dat deze J. Faerber inderdaad Julius is, is een aanname.

    Julius Faerber-Delpher-kranten.docx

    Veel leesplezier!

    Renée

    • Dag René, dank je zeer. Sommige artikelen had ik gevonden, maar bij mij hield het al op in 1913. De theorie is dat hij terug is gegaan naar Duitsland, omdat hij werd opgeroepen voor de oorlogsvoering (WO-I). Mijn laatst gevonden informatie was dat hij gezagvoerder was van plantage Margarethenburg in Nickerie, waar alle kinderen van mijn opa (een zoon van Julius) zijn geboren. Over mijn overgrootmoeder, Maria Flora Buitenman, is nog minder bekend. Ook zij werd geboren op plantage Kleinhoop, in 1853, maar van haar ontbreekt verder elk spoor, althans tot nu toe. Wie weet komt ze nog bovendrijven bij het invoeren van de geboorteakten uit Boven-Cottica. 

      Dit project is zo interessant en spannend en ik werk er met plezier aan mee.

      Nogmaals ontzettend bedankt voor alle informatie en linkjes. Ik ben er heel blij mee.

      Hartelijke groeten,

    • P.S.: Zojuist nog even wat beter bij de geboortenakten gezocht, en daar kwam hij tevoorschijn als Julius Meurs, zoon van Gerhardina Paulina Christina Meurs: https://nationaalarchief.sr/onderzoeken/alle-genealogie/genealogie-...

      E.e.a. viel op zijn plek doordat Julius Faerber een advertentie plaatste na het overlijden van zijn jongere zus Christina A.W. Faerber. Christina Augusta Wilhelmina Faerber vond ik bij de geboorteakten met beide ouders: https://nationaalarchief.sr/onderzoeken/alle-genealogie/genealogie-...

      N.B.: Ik realiseer me nu dat hij verkeerd is ingevoerd... Pieter Faerber doet zelf aangifte en er staat dat het zijn echtgenote is die is bevallen! Ik zal een formulier invullen, zodat dit verbeterd kan worden. :)

      Burgerlijke stand
  • Mooie foto van jouw overgrootvader Astrid

    • Dank je wel, Carla. De foto was in het bezit van mijn vorig jaar in Paramaribo overleden jongste zus van mijn moeder. Zij kreeg hem van haar vader (mijn opa). Helaas wist mijn tante, behalve zijn naam, niets over hem te vertellen. Intussen is er wat meer informatie over Julius Faerber (zie comment van Renéej hierboven. 

      • Dag Astrid, 

        Ik heb de foto een beetje schoongemaakt en wat kleur gegeven. Het gaat hierbij.

        12285940475?profile=RESIZE_930x

        Bovendien heb ik e.e.a. uitgezocht m.b.t. Maria Flora Buitenman en waar ze vandaan komt uit de verschillende registers. Misschien weet je al.

         

        Suriname: Slavenregisters 

        (Slaven-)Naam Pamela - Geslacht Vrouw - Geboortedatum 1811 - Naam moeder Abenie - Eigenaar plantage Kleinhoop divisie Matappica - Inschrijfdatum 1851 - Uitschrijfdatum 1 juli 1863 - Inventarisnummer 30 - Folionummer 942 - Serie register 1851-1863 - Type register Plantages - Scan https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/NadereToegangen...

        (Slaven-)Naam Ludowijka - Geslacht Vrouw - Geboortedatum 1823 - Naam moeder Abenie - Eigenaar plantage Kleinhoop divisie Matappica - Inschrijfdatum 1851 - Uitschrijfdatum 1 juli 1863 - Inventarisnummer 30 Folionummer 943 - Serie register 1851-1863 - Type register Plantages

        (Slaven-)Naam Flora - Geslacht Vrouw - Geboortedatum 30 april 1853 - Naam moeder Ludowijka. Eigenaar plantage Kleinhoop divisie Matappica - Inschrijfdatum 18 augustus 1853 - Uitschrijfdatum 1 juli 1863 - Inventarisnummer 30 Folionummer 946 - Serie register 1851-1863 - Type register Plantages

         

        Suriname en Nederlandse Antillen: Vrijverklaarde slaven (Emancipatieregister 1863)

        Jacquelina Ludovica Buitenman - Slavennaam Ludovica - Geslacht vrouw - Leeftijd 41 - Beroep Veldmeid - Godsdienst EBG - Plaats plantage Kleinhoop - Verblijfplaats Kleinhoop - Provincie plantage Boven Cottica -Borderelnummer PL115 - Opmerkingen: Moeder van Maria Flora; Zuster van Martha Pamelia Buitenman; Doopnaam Jacquelina. Blijkens borderel slavennaam Ludowyka; Blijkens borderel leeftijd 39 jaar

        Martha Pamelia Buitenman - Slavennaam Pamelia - Geslacht vrouw - Leeftijd 50 - Beroep Past op de creolen (kinderoppas slavenkindjes) - Godsdienst Oningevuld - Plaats plantage Kleinhoop - Verblijfplaats Kleinhoop - Provincie plantage Boven Cottica - Borderelnummer PL115 - Opmerkingen: Zuster van Jacquelina Ludovica Buitenman; Doopnaam Martha. Blijkens borderel leeftijd 51 jaar

        Maria Flora Buitenman - Slavennaam Flora - Geslacht vrouw - Leeftijd 10 - Beroep Bij huis - Godsdienst EBG - Plaats plantage Kleinhoop - Verblijfplaats Kleinhoop - Provincie plantage Boven Cottica - Borderelnummer PL115 - Opmerkingen: Dochter van Jacquelina Ludovica Buitenman; Geboren 30-04-1853. Doopnaam Maria

        George Zichterman

        | Nationaal Archief
        • Dag George, zo ziet Julius er nog knapper uit. Dankjewel. Mijn (half)broer Eddy Radhakishun leek op hem. De informatie over Maria Flora had ik inderdaad ook gevonden. Ik werkte ook mee aan het eerste project over de slavenregisters. Maar heel veel dank voor je moeite!

  • Dag Astrid, wat een mooie vondst! Daarom is het ook zo mooi wat we samen doen. Stukje bij beetje vinden we steeds meer terug over de voorouders. smile

    Hartelijke groet, Coen en Thunnis

This reply was deleted.

Forum

Voor een gedetailleerde toelichting over de werking van het forum, zie de handleiding.

Als u een bericht wilt plaatsen, klikt u op de link 'Add discussion' rechtsboven. U kiest een titel die de lading dekt van uw bericht.

Na het schrijven van uw bericht kiest u onder welke categorie het valt: 'Vragen' voor vragen over de invoer, 'Tips' wanneer u de andere medewerkers een advies wil geven, 'Opmerkelijk!' voor als u een bijzonder geval wil delen. De categorie 'Mededelingen' is bedoeld voor meldingen door de projectleiding. Verder kunt u aangeven voor wie het bericht zichtbaar is, kies daar de optie 'Only network members'.

U kunt via de kopjes direct naar één van de categorieën gaan:

All Discussions

Mededelingen

Vragen

Tips

Opmerkelijk!

U kunt ook zoeken door alle berichten via het 'search' zoekscherm bovenaan de pagina.

Projectleiders Thunnis van Oort en Coen van Galen staan klaar om te reageren op de berichten die worden geplaatst op het forum.

Als er discussie is over hoe bepaalde gegevens in te voeren, beslist uiteindelijk iemand van de projectleiding over de volgen koers. Vanzelfsprekend verzoeken we deelnemers de gebruikelijke regels van fatsoen te volgen.