Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.

schriftelijke aangifte

bij het invoeren van geboorteakten heb ik zojuist twee schriftelijke aangiften verwerkt. Het waren geen aktes, maar originele brieven van de aangevers en de getuigen. Op de brief is linksboven een nummer geschreven en onderaan de brief staat een datum en een aantekening met de handtekening van de ambtenaar van burgerlijke stand. Ik heb de brieven als akte behandeld en voor verzending een opmerking gestuurd. Is dat ook de bedoeling?

Zo ja, In de brief ontbreekt het district, maar is de geboorteplaats en de woonplaats van de moeder, de getuigen en de aangever wel vermeld. Kan ik het district als ik daar zeker van ben toevoegen of vul ik # in?

You need to be a member of Historische Database Suriname Curaçao to add comments!

Join Historische Database Suriname Curaçao

Email me when people reply –

Replies

  • Beste Ton,

    Dank voor het melden. Nita heeft volkomen gelijk: deze aangiftebriefjes worden niet ingevoerd.

    Even nog wat achtergrond:  Zoals velen van u weten, waren de aangiftes in de districten vaak schriftelijk. Terwijl in Paramaribo aangevers naar het kantoor van de ambtenaar wandelden, werkte dit in de districten meestal niet zo vanwege de veel grotere afstanden. De ambtenaar maakte op basis van de schriftelijke aangifte de akte op. De originele aangiftebriefjes zijn soms nog bewaard. Als het goed is, hebben we de akte die is opgemaakt op basis van dit briefje, dus invoeren zou dan dubbel werk zijn. Na het invoeren gaan we controleren of we inderdaad de akten hebben die bij de aangiftebriefjes horen. Mocht het zo zijn dat van veel van deze briefjes géén akten bewaard zijn, dan voeren we later alsnog de briefjes in.

    Hartelijke groeten

    Coen en Thunnis

     

     

     

    • Kwam zojuist zo'n brief tegen. Wat mij opviel was dat de meisjesnaam van de moeder ook vermeld werd. Wordt die opgenomen in de akte?

      NL-HaNA_2.10.61_1710H_0259.jpg

      • Hallo Jack,


        De ambtenaar neemt de meisjesnaam van de moeder in principe altijd mee in de akte die hij opmaakt. Ook al is zij getrouwd. Zolang de meisjesnaam maar vermeldt is in de originele aangifte. Vanaf 1835 was vastgelegd dat een kind van een ongetrouwde moeder altijd de familienaam van de moeder kreeg (dat kon later veranderen door erkenning/wettiging van de vader). Een kind dat in een huwelijk was verwekt kreeg vanuit rechtswege altijd de familienaam van de vader. Het goed of niet goed vastleggen van familienamen en of de moeder wel/niet getrouwd was, en wie haar echtgenoot dan was, had dus juridische gevolgen. Daarom was het van belang dat de originele aangifte aan een aantal eisen voldeed en dat de ambtenaar van de Burgerlijke Stand dat controleerde. En was het van belang dat diezelfde ambtenaar uit de originele aangifte alle namen zorgvuldig overnam. De ambtenaar vertegenwoordigde immers de wet en was daar dus aan gebonden. De planter/gezagvoerder/opzichter wist meestal wie er officieel getrouwd was (waarschijnlijk moesten er dan ook papieren overlegd worden) en wie niet. Je ziet in deze originele aangifte dat de aangever begonnen is aan de achternaam van de echtgenoot van de moeder, maar deze doorstreept en onderaan in de aangifte een kantmelding maakt met nog eens haar meisjesnaam en de vermelding echtgenoot van...

        Groetjes, Nita

  • Dank je!

  • Hallo Ton,

    Dit zijn inderdaad de originele geboorteaangiftes geweest,. Ik had er vanmiddag ook een hele reeks. Ik had Coen en Thunnis gemaild en gevraagd of zij deze reeks er uit wilden halen. Dat heeft Thunnis heel snel gedaan, maar hij zei ook dat we er nog een paar tegen kunnen komen. Ik heb er daarna inderdaad nog een aantal gehad. En jij dus ook. Maar inmiddels heb ik weer de "gewone akten". Het staat ook in de handleiding, maar als je zo'n originele geboorteaangifte tegenkomt dan even bij de opmerkingen zetten dat het om een originele geboorteakte gaat en deze verzenden. En dan op "taak onmogelijk" drukken. Je hoeft ze dus niet in te vullen.

    Groetjes, Nita

This reply was deleted.

Forum

Voor een gedetailleerde toelichting over de werking van het forum, zie de handleiding.

Als u een bericht wilt plaatsen, klikt u op de link 'Add discussion' rechtsboven. U kiest een titel die de lading dekt van uw bericht.

Na het schrijven van uw bericht kiest u onder welke categorie het valt: 'Vragen' voor vragen over de invoer, 'Tips' wanneer u de andere medewerkers een advies wil geven, 'Opmerkelijk!' voor als u een bijzonder geval wil delen. De categorie 'Mededelingen' is bedoeld voor meldingen door de projectleiding. Verder kunt u aangeven voor wie het bericht zichtbaar is, kies daar de optie 'Only network members'.

U kunt via de kopjes direct naar één van de categorieën gaan:

All Discussions

Mededelingen

Vragen

Tips

Opmerkelijk!

U kunt ook zoeken door alle berichten via het 'search' zoekscherm bovenaan de pagina.

Projectleiders Thunnis van Oort en Coen van Galen staan klaar om te reageren op de berichten die worden geplaatst op het forum.

Als er discussie is over hoe bepaalde gegevens in te voeren, beslist uiteindelijk iemand van de projectleiding over de volgen koers. Vanzelfsprekend verzoeken we deelnemers de gebruikelijke regels van fatsoen te volgen.