Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
De "Roomsch Catholijke Priester" Petrus Donders, ook wel Peerke Donders, is in 1872 getuige bij de geboorte van Christiana Lijden op het Etablissement Batavia, de leprozen- of melaatsenkolonie. Peerke werd door zijn werkzaamheden ook 'Apostel der Indianen en Melaatsen' genoemd. In1982 werd hij zalig verklaard door de Paus.
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Dankjewel voor het delen, Nita. Het blijft bijzonder om akten te zien met daarin een bekende naam.
Naast het Wikipedia-artikel is het misschien ook interessant om te lezen wat in 1966 over Petrus "Peerke" Donders werd geschreven in het uitgebreide artikel Dienende Liefde in Beatrijs; katholiek weekblad voor de vrouw (met illustraties).
Hartelijk dank Renee,
Leuk om het artikel te lezen. We kijken nu wat anders naar hoe er missie werd bedreven, maar het blijft bijzonder dat iemand zich lange tijd zo ten dienste stelde van deze groep mensen waar zo op neer werd gekeken.
Voor de liefhebber: Ellen Klinkers heeft in het tijdschift OSO.Tijdschrift voor Surinaamse taalkunde, letterkunde en geschiedenis een mooi artikel geschreven "De bannelingen van Batavia. Lepra-bestrijding gedurende de negentie...e". Een stukje gaat over de strijd tussen de Katholieken en de Hernhutters om 'zieltjes te winnen' op Batavia. Spoiler: de Hernhutters verloren de strijd. Het artikel geeft ook een inkijkje hoe het er aan toe ging op Batavia als lepra-kolonie,
Groet, Nita
Dankjewel voor de link, Nita! Na het lezen van het artikel viel mijn oog op het miniatuur van het tijdschrift en zag dat het gehele nummer uit 2003 was gewijd aan "Lepra in Suriname". Met veel interesse ook het artikel "Henk Menke in gesprek met Paul Niemel. Lepra in Suriname: van segre..." gelezen.
Hallo Nita,
In augustus 2023 is al een opmerking geplaatst in het forum over "Peerke Donders"
Hallo Huub,
Dat heb ik dan gemist. Heeft Peerke in ieder geval wat extra aandacht gehad.
Groet, Nita
Heel bijzonder om in te mogen voeren Nita. Deed mij terugdenken aan een bezoek aan mevrouw Rado vorig jaar, zij had lepra. Zij was toen 92 en verhaalde van alle verwerping en afwijzing die ze had gehad als melaatse. In het zeer armoedige bejaardenhuis van de EBG zong zij een lied over het in maatschappelijk opzicht een paria zijn, maar haar geloof in de heer haar sterkte en optimistischen en ongebroken hield.
Hallo Jack,
Ja, het is echt een vreselijke ziekte. En de afwijzing door de maatschappij maakt het nog eens erger. Wat een triest verhaal.
Groet, Nita
na het stoppen van de transatlantische slavenhandel ging die in het Caraibisch gebied nog door
ik heb in gouvernements journaals gelezen dat schepen uit bijvoorbeeld Guadeloupe en Martinique die aankwamen in Paramaribo en tot wel 200 slaven aan boord hadden eerst alle slaven door een medicus gecontroleerd werden op Lepra, als die werd geconstateerd dan moesten ze met hetzelfde schip terug, ze mochten niet in Paramaribo van boord
Tsja, en wat zou er daarna met die teruggestuurde mensen gebeurd zijn....