Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
Naar aanleiding van de overlijdensakte van Christina van Fockens heb ik een artikel gevonden uit de Surinaamsche Courant van 16-08-1839 van de "curators van het Departement der Onbeheerde Boedels". Een artikel waar een heel verhaal achter zit. Misschien dat iemand hier meer over kan vertellen?
Hartelijke groeten, José Voermans
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Dag José, de vele advertenties van de curators van het Departement der Onbeheerde Boedels hebben mij ook altijd gefascineerd. In het Nationaal Archief is het e.e.a. te lezen over het ontstaan van de "Onbeheerde Boedelkamer", aan de linkerzijde, bij het openklappen van de beschrijving: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/1.05.11.13
In "De negerslaven in de kolonie Suriname" refereert Marten Douwes Teenstra ook kort aan de boedelkamer, en de werking ervan: "Bij overlijden van den hun onderhoudenden man, blijven vele Missies met eenige kinderen in bittere armoede zitten, wijl de nalatenschap van den overledene, als er geen testament bestaat, naar de wees- en onbeheerde boedelkamer gaat, en van daar, voor zoo verre het niet versmolten en zoek geraakt is, aan de familie in Europa terugkeert."
Een testament laten opmaken zal voor velen niet aan de orde zijn geweest, vermoed ik zo...
Wat ook opviel was hoe lang het soms duurde voordat een boedel was afgehandeld, soms pas na jaren. In De Kolonist d.d. 18-11-1866 werd de onbeheerde boedelkamer ook spottend vergeleken met een "Collegie van oponthoud":
Veel advertenties gaan zoals bij Christina van Fonck over de verkoop van goederen uit een boedel. Soms gevolgd door een oproep aan crediteuren, als nog openstaande rekeningen betaald moesten worden, en/of de begrafeniskosten.
E.e.a. heb ik kunnen afleiden uit de krantenartikelen. Een artikel over het reilen en zeilen van de onbeheerde boedelkamer ben ik helaas niet tegengekomen...