Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
In het district Boven-Suriname waarvan ik nu de geboorteakten aan het invoeren ben valt mij op dat twee getuigen die ik regelmaatig al was tegengekomen in 1894 bij aangiften can plantage/grond Carolina van familienaaam zijn veranderd.
Het gaat om Jacques Hermanus da Mesa, later Wijngaarde en Abraham Gustaaf da Mesa later Wijngaarde.
Op 07-05-1894 nog "da Mesa" folio 18
en op 03-08-1894 "Wingaarde" folio 30
ik heb nog gezocht naar een huwelijk Wijngaarde met da Mesa tussen die twee data waarbij de getuigen nog erkend zouden zijn.
Abraham Gustaf is geboren in 1866 - volgens volkstelling 1921 - en gehuwd in 1914, beiden in Boven Suriname. (huwelijksakte is zwaar beschadigd).
Volgens emancipatieregister is Jacques Hermanus een zoon van Eva da Mesa. Deze Eva Jacoba da Mesa erkend in juni 1894 een dochter, samen met Abraham Gracia Wijngaard.
Geboorteakte van dioe dochter.
Bij akte verleden voor den Ambtenaar van den Burgerlijken Stand in het district Boven Suriname den 20-06-1894 is de moeder van het in tegenstaande akte genoemd kind, door Abraham Garcia Wijngaard en Eva Jacoba Da Mesa als haar natuurlijk kind erkend.
Dan is het zeer waarschijnlijk dat Jacques Hermanus en Abraham Gustaaf toen ook erkend zijn. Opgelost!!
Abraham Garcia Wijngaard is ook de aangever in beide bovenstaande aktes, hij is veelvuldig aangever.
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Was mij ook opgevallen Huub.Kwam deze link tegen: https://suriname.nu/surinamezoeken/knowledge-base/wijngaarde-en-car...
Opvallend is dat aangever Abraham Gracia altijd met de achternaam Wijngaard (zonder "e") wordt geschreven en de twee broers getuigen Wijngaarde (met "e").
Ik ben het niet eens met de auteur van het artikel waarnaar je verwijst.
Hij schrijft "Zijn moeder is de mulattin Annaatje (1783-1860) die is geboren met de achternaam Van la Parra, en die in 1843 is gemanumitteerd als Annaatje Wijngaarde."
Totdat iemand gemanumitterd wordt heeft hij/zij geen achternaam. In haar manumissie staat ook dat haar eigenaar Gracia de la Parra was.
Haar manumiisie staat ook in het slavenregister.
Ook haar zoon Abraham Garcia Wijngaarde is dus niet geboren in slavernij onder de naam Van la Parra. Zijn manumissie zou dan in of na 1843 plaatsgehad moeten hebben.
Niets gevonden, in de manumissiedatabase, en slavenregisters.
Zijn overlijden heb ik niet in Paramaribo gevonden.
Let op: in dezelfde tijd is er een Annaatje de la Parra die eigenaar was van 10 slaafgemaakten, misschien heeft de auteur die wtee door elkaar gehaald.
===
Er is al veel eerder een van Wijngaarde vrijgemaakt door een de la Parra:
Op 19-05-1760 is er een verzoek voor vrijbrievenvoor de mulatte jongen Abram van Wijngaarde door Isac de la Parra. De manumissie wordt uiteindelijk op 03-12-1792 bekaachtigd.
In John-Sang-Ajang-Overlijdensadvertenties-en-Onbeheerde-Boedels-april-2010.pdf staat het volgende overlijden:
27-09-1817 de vrije Aminha van Isak de la Parra circa 65j. Begraven voor/rrekening/van haar zoon: Ab. van Wijngaarde