Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
naast het zoeken naar familienamen in Delpher kun je ook zoeken in de:
registers van manumissie (vrijlating slaafgemaakten voor 1863)
registers van emancipaie (afschaffing slavernij 1863)
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Ik heb eigenlijk een vraag. Bij de eerste lijst bv staat bovenaan de geslachtsnaam Aafting. Is dat de naam die de vrijgelaten slaafgemaakte heeft aangenomen, of bv de naam van de voormalige eigenaar? Of nog anders?
bij een manumissie bepaald degene die de manumissie doet wat de familienaam wordt van de persoon die o dat moment geen familienaam had. Tot 1832 werd de familienaam "vervaardigd" door voor de familienaam van de eigenaar "van" te plaatsen.
(zo is bijvoorbeeld de naam "van van de Vijver" onstaan).
Na 1832 was dat niet meer toegestaan de "nieuwe" naam mocht niet bestaan in Suriname. Er zijn allerlei mogelijkheden om de naam te "maken". Eigenaar Wilkens - nw Kenswil, eig. de Vries - nw Seirved, eig, Gerholdt - nw Tdlohreg etc.
Ik heb nog geprobeerd na te gaan hoe de naam Aafting is gemaakt. Ik vermoed afgeleid van Aaftink.
OK! Is er een plek waar je zulke dingen kunt lezen?
Jose dat is de achternaam die de voormalig tot slaafgemaakte heeft gekregen, in de rij ernaast zijn/haar nieuwe voornaam en daarna de naam die ze daarvoor hadden
Dank je Carla
Ik had mij eerder al een keer afgevraagd of er dergelijke registers/lijsten zouden bestaan maar was er nog niet aan toegekomen om er naar te zoeken. Dit is dus een goeie tip, want ik vind (persoonlijk) Delpher niet altijd even fijn om te zoeken.
Nog wel een aanvullende vraag: kan ik aannemen dat in de genoemde registers alleen mensen staan die geboren zijn in of voor 1863?
Dag mevrouw Klootwijk,
Dat kunt u inderdaad aannemen. In de registers van manumissie staan mensen die in principe allemaal vóór 1 juli 1863 vrij zijn gemaakt. In de registers van emancipatie de mensen die per 1 juli 1863 vrij kwamen. Het zijn dus altijd mensen die in slavernij zijn geweest.
Met vriendelijke groet, Coen van Galen