Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
In de overlijdensakten van oktober en november 1841 valt het grote aantal bemanningsleden van schepen op, ongeveer 30% van alle overledenen in die maanden, 26 van in totaal 87 in de krant vermelde doden. Vermoedelijk was het een gevolg van een besmettelijke ziekte waarover in kranten met geen woord wordt gerept. Althans, ik heb met mijn zoekwoorden geen enkel artikel aangetroffen. Schepen verloren (ligt)matrozen, twee scheepsjongens van 15 jaar, timmerlui, een kok, een hofmeester van 16, een bootsman en een eerste stuurman. Nederlandse schepen waren het hoofdzakelijk, met een deels intenationale bemanning gelet op de geboorteplaats van de overledenen.
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Dag Wil,
Het was mij ook opgevallen dat er soms zoveel schepelingen overlijden. Mensen aan boord van schepen leefden vaak dicht op elkaar in niet al te hygiënische omstandigheden. Dat is een gevaarlijke situatie in een warm en vochtig klimaat als het Surinaamse. In die omstandigheden kon niet helemaal fris eten al voor buikloop zorgen onder de hele bemanning en dat was soms dodelijk. Bovendien hadden deze mensen vaak geen weerstand tegen de ziekten die toen in Suriname voorkwamen zoals gele koorts.
Dus was voor de scheepsbemanning dodelijk kon zijn, was voor de inwoners van Suriname in die tijd soms niet eens de moeite van het noemen waard. Je ziet dit ook onder de soldaten in het garnizoen. Met name Europese soldaten die naar Suriname kwamen, hadden in het eerste jaar een grote kans om te overlijden.
Groet, Coen