Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.

Keti Koti

10608472477?profile=RESIZE_710x

Vandaag is het 159 jaar geleden dat slavernij werd afgeschaft in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Terecht een moment om bij stil te staan. Maar hoe ging het na 1863 met de betrokkenen? Die vraag is natuurlijk de reden dat we bezig zijn met het invoeren van de Surinaamse burgerlijke stand akten: zodat voorouders terug te vinden zijn, maar ook om te begrijpen hoeveel er veranderde na 1863. De bovenstaande foto belooft niet veel goeds: u ziet de plantage-eigenaren op hun paasbest, omgeven door plantagewerkers. Maar dit is geen feestelijke foto van de afschaffing in 1863. De foto is gemaakt op de 25e viering van Keti Koti in 1888. Op het eerste gezicht was er weinig veranderd... De overheid en de voormalige slavenhouders deden er alles aan om de vrijgekomen mensen vast te houden als onderdanige goedkope arbeidskrachten. In Suriname gebeurde dat via Staatstoezicht waarin mensen verplicht 10 jaar moesten blijven doorwerken. In Curacao via paga tera, waarbij mensen nog generaties lang herendiensten aan de landeigenaren moesten leveren. Voor de voormalige slaafgemaakten was het leven na slavernij meestal een leven van armoede in een omgeving waarin mensen nog steeds structureel werden achtergesteld door huidkleur en afkomst.

In Nederland werd de afschaffing van slavernij niet meer herdacht in die tijd. Met de formele afschaffing van slavernij in 1863 was voor de Nederlandse overheid en publieke opinie de zaak gesloten. De ‘schande van de slavernij’ was ongedaan gemaakt. Al snel verdween de Nederlandse slavernij uit het collectieve geheugen. Pas in de afgelopen decennia is er meer besef gekomen dat we ook in Nederland een rol hebben in de doorwerking van dit verleden. 

You need to be a member of Historische Database Suriname Curaçao to add comments!

Join Historische Database Suriname Curaçao

Email me when people reply –

Replies

This reply was deleted.

Forum

Voor een gedetailleerde toelichting over de werking van het forum, zie de handleiding.

Als u een bericht wilt plaatsen, klikt u op de link 'Add discussion' rechtsboven. U kiest een titel die de lading dekt van uw bericht.

Na het schrijven van uw bericht kiest u onder welke categorie het valt: 'Vragen' voor vragen over de invoer, 'Tips' wanneer u de andere medewerkers een advies wil geven, 'Opmerkelijk!' voor als u een bijzonder geval wil delen. De categorie 'Mededelingen' is bedoeld voor meldingen door de projectleiding. Verder kunt u aangeven voor wie het bericht zichtbaar is, kies daar de optie 'Only network members'.

U kunt via de kopjes direct naar één van de categorieën gaan:

All Discussions

Mededelingen

Vragen

Tips

Opmerkelijk!

U kunt ook zoeken door alle berichten via het 'search' zoekscherm bovenaan de pagina.

Projectleiders Thunnis van Oort en Coen van Galen staan klaar om te reageren op de berichten die worden geplaatst op het forum.

Als er discussie is over hoe bepaalde gegevens in te voeren, beslist uiteindelijk iemand van de projectleiding over de volgen koers. Vanzelfsprekend verzoeken we deelnemers de gebruikelijke regels van fatsoen te volgen.