Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
Een loze '0' kunt u weglaten in datumvelden. In plaats van het format dd-mm-jjjj kunt u ook het format d-m-jjjj gebruiken als het getal van de dag of maand slechts uit één cijfer bestaat. Twee mei 1900 kan dus geschreven worden als 02-05-1900 of als 2-5-1900.
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
En als 'Het Volk' nou gebruikt maakt van een ander interface programma dan een van die Microshit programma's, weet jij dan wat er gebeurt?
Als je de datum in het formaat "dd-mm-jjjj" hebt ingevoerd is met zogenaamde "string handling" in iedere taal (ook b.v. Javascript) de datum aan te passen naar ieder gewenst ander formaat. Ik denk persoonlijk dat hetvolk.org de gegevens per scan als platte tekst opslaat in een csv bestand of misschien als een xml bestand zoals Transkribus dat doet, dan staat er in het tekstbestand b.v.: <folio>123</folio> <aangifte datum>1-1-1900</aangifte datum>, etc.
Het zetten van een voorloopnul is niet nodig zoals ook in de instuctie wordt gesteld.
Beste Quinten, het klopt wat Nico zegt: voor de verwerking van de uiteindelijke data maakt het niet uit of de nul (0) erbij staat of niet. Verschillen worden in de verwerking vanzelf gladgestreken.
Is het niet handiger om één standaard voor te schrijven? Als je het, zoals nu, aan de invoerders overlaat zal bij de controle ten onrechte een verschil gesignaleerd worden als invoerder1 02-05-1900 schrijft en invoerder2 2-5-1900 schrijft.
De voorloop nul is voor een programma (b.v. Excel) niet nodig bij het omzetten van tekst naar datum formaat. Belangrijk is dat de volgorde (dd-mm-jjjj) en het scheidingsteken ("-") correct worden ingevoerd.
In MS Access en MS Excel wordt wel verschil gemaakt tussen tekst en datum, maar eenmaal opgeslagen als datum kan via een format aangegeven worden hoe de datum getoond moet worden, zo kan "02-05-1900" als "2 mei 1900" of zelfs volledig uitgeschreven weergegeven worden. Intern zul je zien dat Excel en Access gebruik maken van een relatief dagnummer en dan is 1 januari 1900 standaard het seriële getal 1 en 1 januari 2008 het seriële getal 39.448, omdat deze datum 39.447 dagen na 1 januari 1900 valt.