Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.

Replies

  • Er is inderdaad een archief van mensen uit Barbados in Suriname. Tussen 1867 en eind jaren 1870 werden er vanuit Suriname actief contractarbeiders geworven in het Caribisch gebied, met name in Barbados. Er is een apart register van de zogeheten West-Indische contractarbeiders, waarin mensen uit Barbados staan, maar ook uit Guyana en zelfs vanuit St. Eustatius. Van dat register is een dataset gemaakt die in 2014 door prof. Lamur en anderen in een boek is uitgegeven en nog niet online beschikbaar is. Hopelijk is het mogelijk om die in overleg met prof. Lamur alsnog online te brengen. Daar wordt aan gewerkt. 

    NB: Dit is dus een ander register van contractarbeiders dan die van de Chinezen, Hindostanen en Javanen. Die staan al wel online. 

    • Een voorbeeld van immigratie vanuit Sint Eustatius12332873069?profile=RESIZE_930x

      • Dag Wil,

        In 2022 schreef Wouter Raaijmakers een scriptie over het leven op St. Eustatius na de afschaffing van de slavernij: Life after Slavery. Living Conditions and Survival Strategies of the Formerly Enslaved Population of St. Eustatius in the Post-emancipation Caribbean, 1863–1909. Daarin schrijft hij ook over de Statiaanse contractarbeiders. Dit is de vertaling van pagina 41:

        Op 18 oktober 1872 zetten 34 contractarbeiders voet aan wal in Paramaribo, Suriname. Zij waren enkelen van de honderden contractarbeiders die dat jaar door rekruteurs in West-Indië werden geronseld voor Suriname. Voordat ze op 30 september Sint-Eustatius verlieten, hadden de 34 arbeiders op 25 september hun contract getekend, waarmee ze hun verplichtingen tegenover de betreffende Surinaamse planter op schrift stelden. Bijna allemaal, zowel mannen als vrouwen, vermeldden ze hun beroep als veld- en fabrieksarbeider.Hoewel al deze mensen hun contract tekenden terwijl ze op Sint Eustatius woonden, waren ze niet allemaal daar geboren. Sommige kwamen van Antigua, Barbados of St. Kitts. Eén zelfs van Madeira. Robert Saulman was één van de 19 Statianen die het eiland verlieten voor Suriname. Acht van hen, waaronder Robert, waren in 1863 vrijgekomen uit slavernij.

        De groep zou gaan werken op de plantage Hooijland in het Commetewane district, eigendom van Hugh Wright. Hun reis van St. Eustatius naar Suriname met de Zweedse schoener Sir Carl duurde iets meer dan twee weken. Eenmaal aangekomen hadden ze drie dagen voordat hun contract van kracht zou worden, waarna ze verplicht waren om tot 21 oktober 1875 te werken, dus precies drie jaar lang.Helaas eindigde het contract voor 10 van de 34 mensen door de vroegtijdige dood van de gecontracteerde arbeider: waterzucht, malaria, pleuritis en zweren waren de meest voorkomende oorzaken. De rest van de arbeiders overleefde hun contract van drie jaar, waarna ze uit de archieven verdwenen - behalve Robert Saulman. Na afloop van zijn contract keerde Robert, 39 jaar oud, terug naar Sint-Eustatius, waar hij uiteindelijk op 4 september 1920 in de registers van de burgerlijke stand zou worden ingeschreven als overleden, na maar liefst 81 jaar te hebben geleefd.

        Ik hoop dat we straks ook de overlijdensakten van de andere mensen uit deze groep tegenkomen in Suriname. 

        Hartelijke groet en fijne feestdagen, Coen

        NB: Wouter Raaijmakers is ook de samensteller van de database over de mensen die in 1863 op St. Eustatius vrij kwamen. Dit stuk tekst hierboven is vooral gebaseerd op het boek van Lamur, Boldewijn en Dors:
        E. Lamur, N. H. A. Boldewijn, and R. Dors, West Indische contract arbeiders in Suriname: 1863-1899: Hoge [kinder]sterfte en laag geboorteniveau / West Indian Indentured Labourers in Suriname: 1863-1899: High [Child] Mortality and Low Birth Level (Paramaribo: NAS, 2014), 349–355.

         

        Borderellen en emancipatieregisters St. Eustatius
        • Dank, Coen, voor je uitgebreide antwoord. Wat me telkens hard raakt hoe nietsontziend er met mensen wordt gesold. Je verhaal in OVT, vorige week, over slavernij in het Romeinse keizerrijk sprak ook boekdelen.

    • het is het volgende boek van auteurs Lamur, Boldewijn en Dors.

       

  • Barbados was Engels, dus als er bronnen bewaard zijn dan zijn die te vinden op Barbados of in Engeland (archief in Kew)

    • En dus ook in Suriname. Net als bij de hindostaanse contractarbeiders kunnen er zowel in het land van herkomst als in het land van aankomst archieven zijn. 

This reply was deleted.

Forum

Voor een gedetailleerde toelichting over de werking van het forum, zie de handleiding.

Als u een bericht wilt plaatsen, klikt u op de link 'Add discussion' rechtsboven. U kiest een titel die de lading dekt van uw bericht.

Na het schrijven van uw bericht kiest u onder welke categorie het valt: 'Vragen' voor vragen over de invoer, 'Tips' wanneer u de andere medewerkers een advies wil geven, 'Opmerkelijk!' voor als u een bijzonder geval wil delen. De categorie 'Mededelingen' is bedoeld voor meldingen door de projectleiding. Verder kunt u aangeven voor wie het bericht zichtbaar is, kies daar de optie 'Only network members'.

U kunt via de kopjes direct naar één van de categorieën gaan:

All Discussions

Mededelingen

Vragen

Tips

Opmerkelijk!

U kunt ook zoeken door alle berichten via het 'search' zoekscherm bovenaan de pagina.

Projectleiders Thunnis van Oort en Coen van Galen staan klaar om te reageren op de berichten die worden geplaatst op het forum.

Als er discussie is over hoe bepaalde gegevens in te voeren, beslist uiteindelijk iemand van de projectleiding over de volgen koers. Vanzelfsprekend verzoeken we deelnemers de gebruikelijke regels van fatsoen te volgen.