Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
Beste Coen, Thunnis en Pim,
Ik kom een moeder tegen met de naam Elisabeth van Thomas Wolff. Is in dit geval "van" een onderdeel van de gehele achternaam? Dus Van Thomas Wolff. Of noteer ik "van" als voorvoegsel?
Groet, Nita
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Beste Nita Bleijert , goede vraag! Zoals u misschien weet gaat hier om iemand die uit slavernij is vrijgelaten en is vernoemd naar haar voormalige eigenaar. Voert u hier 'van' als voorvoegsel in.
In de handleiding op pag. 9 vind u wat meer achtergrond over de zogenaamde ketennamen:
Opmerking over ketennamen: Vóór 1832 kregen vrijgelatenen meestal de naam van de voormalige eigenaar met het woordje ‘van’ ervoor. Als een vrijgelatene vervolgens iemand anders vrijliet, dan ontstonden soms lange namen, zoals bijvoorbeeld ‘Calesta van Ohr van du Maurin’. Hier is Calesta de voornaam, de eerste ‘van’ het voorvoegsel, en ‘Ohr van du Maurin’ de achternaam. Bij zulke namen wordt alleen het eerste voorvoegsel na de voornaam (‘van’) in dit veld opgeslagen, eventuele andere voorvoegsels zijn onderdeel van de achternaam.
Hartelijk dank!
Goedemorgen Nita,
'Van' is in dit geval inderdaad een voorvoegsel. Dus de achternaam is: Thomas Wolff. Dit is weer een voorbeeld van iemand die uit slavernij is vrijgekomen vóór 1832. Tot die tijd was het gebruikelijk dat iemand letterlijk werd genoemd naar de voormalige slavenhouder, met het woordje 'van' er voor.
Met vriendelijke groet, Coen van Galen
Hartelijk dank!