Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
Van deze naam stond ik te kijken, Hamlet, gepasporteerde guide. Voornaam, achternaam? Van Dale bracht opheldering. En 'Buku Bibliotheca Surinamica' een archief waarvan ik het bestaan niet wist. De eerste wist dat gepasporteerd betrekking heeft op het eervol ontslag van een militair, de laatste verklaarde wie een guide is.
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Interessante vondst, Wil!
groet, Jeanet
Bedankt voor je boeiende en wetenswaardige uitleg.
Beste Wil, wat een mooie vondst. Valt u op dat Hamlet geen achternaam heeft? Dit is in 1865 en iedereen in Suriname is dan formeel en verplicht om een achternaam te hebben. Maar Hamlet behoort tot een hele kleine groep uitzonderingen.
Zoals u al terecht aangeeft was hij een voormalige militair afkomstig van de 'koloniale guides', een groep militairen die daarvoor het Korps Zwarte Jagers werden genoemd. Dit korps was in 1772 opgericht om tegen de marrongroepen te vechten en mensen op te sporen die ontsnapt waren van de plantages. Het bestond uit voormalige slaafgemaakten: mensen die door de overheid gekocht waren van plantagehouders en nu dus werden ingezet tegen andere slaafgemaakten om ze op te sporen. Hoewel deze mensen gedwongen bij het korps moesten gaan, werden ze door veel slaafgemaakten als verraders gezien. De sranantongo-naam voor het korps is 'redi musu' (genoemd naar hun rode mutsen). Dit is in Suriname nog steeds een scheldwoord voor verraders en mensen die heulen met een vijand. De koloniale guides hebben formeel tot 1862 bestaan.
De zwarte jagers/koloniale guides werden bij hun in dienst treding officieel vrij, maar dit gebeurde niet via een formele manumissie. Het gevolg was dat ze hun slavennaam behielden en geen achternaam kregen, wat bij manumissie wel verplicht was. Dit is de reden dat deze gepensioneerde militair Hamlet heet (een typische slavennaam) en geen achternaam heeft, hoewel hij wel als vrij persoon op een overlijdensakte in ingeschreven.
Met vriendelijke groet, Coen van Galen
Leuke vondst!