Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
Ik zie nu geboorteaktes die schriftelijk zijn binnengekomen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Onderaan de akte staat dan steeds:
"aangifte waarop door ons het exhibitum is gesteld". Ik neem dat nu op als kantmelding (van het type Tekstcorrectie) maar is dat eigenlijk wel juist?
Bij de aangever en de getuigen heb ik dan al aangegeven dat zij niet ondertekend hebben ivm schriftelijke aangifte.
Tevens is dan onderaan in de akte ook genoteerd: "met goedkeuring van de doorhaling van een woord in drukletters".
Ik neem dat dan ook in dezelfde kantmelding op, klopt dat?
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
bij een schriftelijke aangifte (meestal uit de districten) wordt aangegeven dat de getuigen ondertekend hebben door onsderaan de akte voor hun geschreven naam "get:" te schrijven, ik heb ook al een paar keer gezien dat indien de getuige niet kun tkenen dat aangegeven wordt door een "X" met de vermelding dat de getuige niet kon schrojven
Dag Brigitte,
Er komen inderdaad veel schriftelijke aangiften voor, maar dat betekent niet altijd dat aangever en getuigen niet hebben ondertekend. In de akte kan staan dat de getuigen hebben "mede-ondertekend". Dan wordt wel "ondertekend met handtekening" ingevoerd. Ook dit staat bij punt 4 van de handleiding:
Het valt niet altijd meteen op, dus het is een kwestie van goed kijken:
Vriendelijke groet,
Renée
doorhaling in drukletters hoeft niet overgenom,en te worden
alleen doorhalingen (en bijvoegingen) van geschreven tekst
Dit hoeft niet opgenomen te worden omdat in de akte al is aangegeven dat het het een 'schriftelijke aanvraag' betreft. Het is dus geen kantmelding. Lees bij punt 4 van de handleiding.