Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
Ik ben bezig met geboorte aktes uit 1864 en daarin staat de moeder vermeld met daarachter een nummer.
Nu weet ik dat er nummers met letters gegeven werden aan contractarbeiders. Volgens mij gaat het hierbij niet specifiek om deze groep, maar misschien (weet ik niet zeker) zijn dit nog nummers van lijsten van de slavernij?
Moet ik deze nummer vermelden en zo ja waar en hoe?
Ik eerder heb nu achternaam en daarchter nummer x vermeld (zoals bij contractarbeieders), maar twijfel of dat goed is
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Dag Judith en Renée, het klopt dat dit nummer een verwijzing is naar de inschrijving van Wilhelmina Brikstaal in het 'namenregister van het district Boven Cottica'. Dit is een register waarin alle mensen die vrijkwamen uit slavernij op 1 juli 1863 werden ingeschreven met hun nieuwe familienaam (en vaak ook met een nieuwe voornaam.
De oplossing van Renée om dit te vermelden onder 'overige informatie moeder' is de juiste oplossing. Alleen is dat niet duidelijk vermeld in de handleiding. Ik ga dit met Thunnis overleggen om dit aan te passen.
Hartelijke groet, Coen
Dag Judith,
Bij de emancipatie 1863 werd in ieder district een algemeen register bijgehouden waar de vrijgemaakten in werden ingeschreven, zie de publicatie van de wetgeving: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011193048:mpeg21:a0001
Zelf voer ik deze informatie in bij het veld "Overige info moeder". Daar plaats ik het zinsgedeelte "onder staatstoezigt geplaatste ... geregistreerd in het district ... onder nummer ..." [de persoonsnaam laat ik daar weg], maar Coen van Galen of Thunnis van Oort kunnen hierover hopelijk meer duidelijkheid geven.
Vriendelijke groet,
Renée