Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
In onderstaande akte wordt de 17-jarige aangever en schrijver Willem Charles Vallee genoemd. Was het gebruikelijk dat ook minderjarigen bevoegd waren om te ondertekenen? Kortom: welke wettelijke regels werden gehanteerd?
Alvast bedankt voor je reactie.
Hartelijke groeten, José Voermans
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Beste José Voermans-van Geenen
Dank voor je vraag. Deze sluit ook mooi aan bij het bericht dat Reneej ook al op het forum plaatste over een jonge schrijver/aangever. In het Burgerlijk Wetboek dat in 1868 in Suriname werd ingevoerd, worden geen leeftijdseisen gesteld aan de aangever van een geboorte, wel andere voorwaarden:
"De aangifte der geboorte van een kind zal door den vader moeten worden gedaan, of, by gebreke van dien, door de geneesheeren, heelmeesters, vroedmeesters, vroedvrouwen of andere personen , welke by de bevalling zijn tegenwoordig geweest; en wanneer de moeder buiten hare woning bevallen is, zal de aangifte moeten geschieden door den persoon, te wiens huize zij bevallen is." (artikel 22).
Oftewel: als er geen (wettelijke) vader in beeld is, en geen medische zorg aanwezig was bij de bevalling, komt het neer op 'andere personen' die bij de bevalling aanwezig waren. Het is maar zeer de vraag of Charles Vallée ook werkelijk bij de bevalling aanwezig was, want hij deed als 17-jarig nog 5 andere aangiften, en nog tientallen in de jaren daarna. Oftewel: hij was aangever vanuit zijn functie als ambtelijk klerk. Zijn laatste geboorteaangifte in de database van geboorteakten uit Paramaribo was in 1906, toen hij met 55 jaar nog steeds 'schrijver' was. Net als zijn vader dat vóór hem was geweest, overigens, dus blijkbaar volgde hij al van jongs af aan zijn vaders voetsporen.
Hartelijke groet,
Thunnis
Dankjewel, Thunnis! Het blijft toch wel apart dat minderjarigen dit soort functies en taken konden uitoefenen...
Ik was ook even in de afkomst van Wilhelm Charles Vallee gedoken. Niet alleen zijn vader Adolph Heinrich Vallee was schrijver, ook zijn opa, Charles Vallee heeft deze functie uitgeoefend.
In het wijkregister 1842 E staan vader Adolph Hein. Vallee (17) en diens jongere broer Isaac Albertus Vallee (14) beiden als schrijver genoteerd.
Isaac Albertus Vallee is als eigenaar te vinden bij de emancipatie 1863, en hier staat dat hij op 20-04-1828 werd geboren als zoon van Elisabeth Wilhelmina Wijngaarde, en in 1841 gelegitimeerd door Charles Vallee. Oudere broer Adolph Heinrich Vallee was op 30-06-1825 geboren. Hun leeftijden in 1842 waren dus correct. [De wettiging is ook in de krant te vinden op 08-02-1842; hun moeder is dan al overleden]. De broers Vallee staan bij de emancipatie 1863 ook als erfgenamen van de boedel Maria Judith Zschuschen.
Met het nodige gepuzzel kwam ik er achter dat opa Charles Vallee de zoon was van Maria Judith Zschuschen, en zij was verwant aan de arts Adolph Heinrich Zschuschen. In 1834, na het overlijden van deze arts, plaatste C. Vallee een rouwadvertentie, mede uit naam van zijn moeder en zijn zus. Hij noemde hem echter geen "oom", maar vriend...
Vader Charles Vallee (29 jaar, schrijver) woonde met partner Elizabeth Wilhelmina Wijngaarde (31) en de andere zonen, Lodewijk Marius Vallee (4) en Isak Albertus Vallee (2), aan de Prinsenstraat D 849. Dit huis werd in 1825 door A.H. Zschuschen gekocht.
Vanaf 1833 woonden Adolph Heinrich Vallee en zijn 2 broertjes bij de familieleden Zschuschen, en hun vader Charles Vallee woonde, zonder hun moeder E.W. Wijngaarde [wellicht toen al overleden], aan de Prinsenstraat D849. In het wijkregister 1837 staan allen, Zschuschen en Vallee, aangeduid als "kleurling".
Voor de volledigheid, Charles Vallee kreeg een nieuwe relatie, met de door hem in 1834 gemanumitteerde Maria Antoinette Spaarzaam. Ook met haar had hij kinderen. Zoon Frederik Christiaan Spaarzaam werd samen met zijn moeder vrijgemaakt, de overige kinderen zijn in het NAS te vinden, o.a. Maria Josephina Spaarzaam, geboren in 1836. Bij haar is te lezen dat de kinderen Spaarzaam zich in 1861 ook Vallee mochten noemen (via een gouvernementsresolutie). Dit was op verzoek van hun moeder. [Charles Vallee was op 05-10-1850 overleden.]
In het wijkregister 1837 was Charles Vallee met zijn nieuwe gezin te vinden, nu als koopman, maar in het wijkregister 1846 staat hij, 44 jaar oud, opnieuw als schrijver.
P.S.: Nog meer trivia... In het NAS vond ik ook de geboorteakte van een Antoinette Paulina Marselina Scharwoude, geboren 16-02-1875. Aangever was Wilhelm Charles Vallee, 22 jaar, schrijver, 1e getuige zijn vader Adolph Heinrich Vallee, 49 jaar, ambtenaar, 2e getuige diens halfbroer Frederik Christiaan Vallee [zie hierboven], 41 jaar, schrijver. De vader van dit meisje was Charles Hendrik Vallee, broer van Frederik Christiaan Vallee. [Hij was in 01-08-1850 geboren als Charles Hendrik Spaarzaam, 2 maanden voor het overlijden van zijn vader.]
Op 06-11-1888 deed Charles Hendrik Vallee, 38 jaar, hospitaalopzichter, zelf aangifte van de geboorte van een zoon Scharwoude, met als 1e getuige ["neef"] Wilhelm Charles Vallee, 35 jaar, surnumerair.
Wauw, drie generaties ambtenaren! Geweldig uitzoekwerk weer, René, leuk!