Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.

bijzondere opvolgende akten van overlijden

OP 10 oktober 1831 overlijden twee kinderen van één moeder op hetzelfde adres, Wagewegstraat D 125: Maria Elisabeth Faber 's morgens om half zes, Eduard Frederik Polak 's avonds acht uur. Het meisje is bijna twee jaar, de jongen ruim vier. De naam van de moeder is Adrianna Lauwrina Doornbosch. Voor de oorzaak van wat je wel een ramp mag noemen zocht ik - zonder gevolg - in kranten. Blijft nog een tweede vraag hangen: wat verklaart de verschillende achternamen, een huwelijk met Faber na een huwelijk met Polak? Hiervan is de kranten uit die tijd geen spoor te vinden.

13351919656?profile=RESIZE_710x

13351920065?profile=RESIZE_710x

You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!

Join Historische Database van Suriname & de Cariben

Email me when people reply –

Replies

  • Wat een trieste en opmerkelijke vondst, Wil.

    Moeder en kinderen zijn te vinden in het wijkregister 1831 B: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/1.05.11.09/invn...

    Helaas geen partner met één van de achternamen op hetzelfde adres. Wel twee andere kinderen, waaronder een Charlotte, met weer een andere achternaam (bij het NAS komt in 1847 een moeder met de naam Charlotte Doornbosch voor).

    Geen antwoord op je vragen, maar ik deel het toch maar.

    Vriendelijke groet, Renée

    13355245695?profile=RESIZE_930x

    | Nationaal Archief
  • Dank voor jullie reactie, Coen voor de achtergrond en Huub voor je advies, opgevolgd trouwens.

  •  Hallo Wil,
    Je zou de geboorteaktes kunnen opzoeken om te zien of het kind erkend is, of dat de naam van de "vader" als aangever of getuige zijn vermeld.
    Dat zal bij het eerste kind misschien lukken, maar voor het twee kind moetilik worden omdat de (gevonden) geboorteakten pas vanaf 1828 beschikbaar zijn.

    Vriendelijke groet, Huub.

  • Dag Wil, waarom beide kinderen stierven weet ik niet. Het kan ook een besmettelijke ziekte zijn geweest.

    Wat ik wel weet was dat begin jaren 1830 nog een overgangsfase was tussen de regels die golden onder de Republiek en de nieuwe regels die in Nederland al in gebruik kwamen bij het invoeren van de burgerlijke stand. In Nederland was toen de regel al in gebruik dat vaderschap van buitenechtelijk geboren kinderen nooit werd onderzocht en alleen werd gemeld als de vader zelf het kind wilde erkennen. De regel uit het wetboek van Napoleon was niet algemeen gebruikelijk in de Republiek vóór de Franse tijd en naar het schijnt ook niet in Suriname. Daar werd regelmatig aan een kind de achternaam van de vader gegeven, ook als vader en moeder niet waren getrouwd en het kind niet officieel erkend was. Dit veranderde pas rond 1834, toen de regels voor de burgerlijke stand strenger werden nageleefd in Suriname. 

    Hartelijke groet, Coen

This reply was deleted.

Forum

Voor een gedetailleerde toelichting over de werking van het forum, zie de handleiding.

Als u een bericht wilt plaatsen, klikt u op de link 'Add discussion' rechtsboven. U kiest een titel die de lading dekt van uw bericht.

Na het schrijven van uw bericht kiest u onder welke categorie het valt: 'Vragen' voor vragen over de invoer, 'Tips' wanneer u de andere medewerkers een advies wil geven, 'Opmerkelijk!' voor als u een bijzonder geval wil delen. De categorie 'Mededelingen' is bedoeld voor meldingen door de projectleiding. Verder kunt u aangeven voor wie het bericht zichtbaar is, kies daar de optie 'Only network members'.

U kunt via de kopjes direct naar één van de categorieën gaan:

All Discussions

Mededelingen

Vragen

Tips

Opmerkelijk!

U kunt ook zoeken door alle berichten via het 'search' zoekscherm bovenaan de pagina.

Projectleider Coen van Galen doet zijn best om snel te reageren op de berichten die worden geplaatst op het forum.

Als er discussie is over hoe bepaalde gegevens in te voeren, beslist uiteindelijk iemand van de projectleiding over de volgen koers. Vanzelfsprekend verzoeken we deelnemers de gebruikelijke regels van fatsoen te volgen.