Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
Ik heb net het artikel over vroedvrouwen van Renee en Magda gelezen (via de link in het forum) en vond dit informatief en interessant. Hartelijk bedankt Renee en Magda!
Ik ben wel nog nieuwsgierig naar feiten wat betreft de aantallen levenloze kinderen. Ik lees over 'een groot aantal' of 'nog zoveel levenloos geboren'. Of zijn de onderzoeken hierna nog gaande? Ik vraag mij ook af hoe de vergelijking van Suriname met bijvoorbeeld Nederland of andere kolonies in de koloniale periode eruit ziet. Maar misschien ben ik te voorbarig.
Met hartelijke groet, Ria van der Ploeg
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Hallo Renee, ik ben je erg erkentelijk voor de moeite die je hebt gedaan! Ik ben nu zelf ook beter op de hoogte van bepaalde bronnen. Er komen vaak soortgelijke vragen bij mij op als ik de aktes aan het invoeren ben.
De cijfers die je deelt zijn onthutsend. En ik ga er ook vanuit dat meer factoren een rol spelen dan alleen een gebrek aan goede vroedvrouwen of -mannen, zoals zeer slechte levensomstandigheden van de (aanstaande) moeders.
Nogmaals hartelijk bedankt voor je moeite en vriendelijke groet, Ria
Graag gedaan, Ria!
Dat er destijds meer risico's waren voor moeder en kind, tijdens zwangerschap en geboorte (en daarna), dan alleen een gebrek aan vroedvrouwen, dat lijkt mij ook...
Toevallig kreeg ik vanmorgen een overlijdensakte van de 4 maanden oude Christoffel Marius Frederik Martijn, geboren op 09-01-1872, overleden op 06-05-1872. Op de overlijdensakte was te zien dat zijn moeder niet meer in leven was. Haar akte zal al zijn ingevoerd, want zij overleed 10 dagen na zijn geboorte, op 19-01-1872, slechts 22 jaar oud. Een trieste tijd voor haar broer Willem Frederik Theodor Martijn...
Ik ben ook af en toe overlijdensaktes van jonge kinderen waarvan de moeder al was overleden tegengekomen. Hun kansen om te overleven zijn vast aanzienlijk afgenomen.
Dag Ria,
Wat leuk om hier je reactie te vinden, en fijn dat je het een interessant artikel vond. :)
De aantallen levenloos geboren kinderen stonden destijds in de koloniale verslagen, in ieder geval aan het begin van de 20e eeuw.
O.a.:
Koloniaal verslag 1902, met cijfers over 1901: https://repository.overheid.nl/frbr/sgd/19021903/0000363223/1/pdf/S...
Zo vond ik eerder een artikel in de Suriname d.d. 31-03-1882, "Eene verwaarloosde bezitting", waarin o.a. sterftecijfers voorkomen uit het koloniaal verslag 1881:
Renée