Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
Goedemiddag,
Momenteel ben ik bezig met het invoeren van de geboorteaktes.
Nu kom ik een aantal aktes tegen die beschadigd zijn. Grote gedeeltes van de tekst is niet leesbaar.
Wat ik moet doen als een gedeelte niet leesbaar is? Mag ik dan de tekst invoeren wat ik denk dat goed is?
Bijvoorbeeld in de onderstaande scan is de maand van de akte weggevallen er staat vijftiende der maand J..ly
Kan ik dan ervan uitgaan dat dit de maand juli is? En verderop een kind van het Ma... dat dit het mannelijk geslacht is?
Of mag je nooit "gokken" maar alleen invullen als het helemaal zichtbaar is?
NL-HaNA_2.10.61_1711H_0323.jpg (2549×3976) (objectstore.eu)
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Beste Richard Merkx .
Dank voor het deelnemen en voor de vraag! Helaas zijn er inderdaad akten maar deels leesbaar door beschadigingen. We vragen u zoveel mogelijk in te voeren van wat wél leesbaar is, zo proberen we te redden wat er te redden valt.
In het voorbeeld van J@ly kunt u er van uitgaan dat er july/juli moest staan, dit omdat er nu eenmaal geen andere mogelijkheid is met een beperkt aantal maanden waar uit gekozen kan worden. Hier kunt u dus rustig '7' als maand invullen. Bij een naam die slechts deels leesbaar is, volgt u de basisregel: voor het weggevallen deel vult u @@@@ in. Eén @per weggevallen/onleesbare letter, en voor vier of meer weggevallen letters, of een onbepaald aantal letters: @@@@. Dus in dit geval: Ma@@@@.
Het korte antwoord is dus: nee, in principe niet gokken.
Hartelijke groet,
Coen en Thunnis
Dankjewel, Thunnis. Ik had hier ook al eens over zitten twijfelen. Inderdaad bij een woord zoals de maand, waarbij geen andere optie mogelijk is, dit wel ingevoerd. Het 2e voorbeeld van Richard gaat echter niet over een naam, maar over de optie "mannelijk/vrouwelijk". Ook hier zal mannelijk gewoon ingevuld kunnen worden, lijkt me. :)
Waar ik zelf laatst mee worstelde was een deels ontbrekende woonplaats, zoals "Nieuw R@@@@am", dan weet je eigenlijk wel zeker dat het Nieuw Rotterdam zal zijn, maar ik heb ik dit maar als opmerking toegevoegd...
Vriendelijke groet,
Renée