Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.

In een geboorteakte kwam ik de naam Walter Johannes van Niehoff tegen. Hoewel de naam goed leesbaar was, zocht ik deze toch even op in Surinaamse bronnen. Zijn geboorteakte uit 1830 bleek al online te staan in het NAS. Hij was geboren op het etablissement Patientie, en zijn vader stond genoteerd als H.R. van Niehoff, chirurgijn op dit etablissement. Blijkbaar was deze zo bekend, dat als moeder enkel "deszelfs huisvrouw" stond ingevuld. Dit vond ik wat nalatig van de ambtenaar, dus ik keek even of de naam van de moeder in de krant te vinden zou zijn. Door in Delpher niet alleen door Surinaamse kranten te zoeken, kwam de geboorteaankondiging van Walter Johannes tevoorschijn in de Opregte Haarlemsche Courant d.d. 03-04-1830. Hierin stond de naam van de moeder als Mary Bignell Caddel.

12405934681?profile=RESIZE_710xDit was zo'n aparte naam, dat ik besloot hier ook even naar te kijken. Zo was ook de ondertrouw van de ouders te vinden, op 04-04-1823 te Paramaribo. Ook deze stond in de Opregte Haarlemsche Courant. Hier stond de naam van de moeder als Mary Bagnell Caddell.

12405934870?profile=RESIZE_710x

In de krant waren nog meer geboorten te vinden uit dit huwelijk en het volledige gezin is o.a. te vinden in het wijkregister 1834 C, aan de Herenstraat 66.

Bij het zoeken naar de naam Caddel of Caddell kwam ik o.a. de uitgave "Beknopte Geschiedening der Kolonie Suriname" door M.L.E. Vlier (1863) tegen. Zij schreef dat er in 1813 iets bijzonders was gebeurd, waaraan men met dankbaarheid moest denken: "Het is namelijk de invoering der inënting met koepokstof, door den Engelschen geneesheer Walther Caddell, wiens nagedachtenis daarvoor in zegening bij ons blijven moet, en waardoor hij wel verdiend had, dat men hem een standbeeld oprigtte. Hij is de eerste geweest, die de koepokstof heeft laten overkomen ..."

Het dagblad De kolonist uit 1866 noemde in een "Wekelijksche Kronijk" 26-03-1813 als de datum waarop de Engelse geneesheer Walter Caddell de inenting met de koepokvloeistof invoerde in Suriname.

De voornaam Walther viel op, die ook aan de jongste zoon van H.R. van Niehoff en Mary Bignell Caddell werd gegeven. Het is echter (nog) niet gelukt om Mary aan Dr. Caddell te verbinden.

Dr. Walther Caddell is ook te vinden in de Encyclopaedie van Nederlandsch West-Indië (1914-1917). Hier staat dat hij de eerste koepokstof inenting in 1801 deed, op een plantage in de Pericakreek. In De West d.d. 29-08-1911 specificeert Fred. Oudschans Dentz dit nog iets verder. Het zou de plantage Amsterdam zijn geweest van P. Beringer. Waar de krant de voetnoot bij plaatst dat dit waarschijnlijk de plantage van Gouverneur Pierre Berranger was geweest. N.B.: Als jaartal staat hier 1808, maar dit zal een zetfout zijn. De tekst vervolgt met het jaar 1805, waarin opnieuw inentingen plaatsvonden.

Ook Lou Lichtveld verwijst in zijn artikel "Surinaamse Gedenkdagen" naar Dr. Caddell, in het Nieuws d.d. 01-02-1951: "Een 150-jarig jubileum viert dit jaar de inenting met koepokstof in Suriname. Het is in hoge mate verwonderlijk, dat al in 1801 een Engelse geneesheer, dr. W. Caddell, hier voor het eerst dit gloednieuwe afweermiddel tegen de pokken toepaste, en wel op een plantage aan de Perica. Immers pas in 1798 publiceerde Jenner, de ontdekker van deze inentingsmethode zijn "Inquiry into the Causes and Effects of the Variola Vaccinae", terwijl pas het jaar daarop in Wenen en in 1800 in de Verenigde Staten de eerste vaccinaties werden toegediend. Suriname was dus op dit punt van de bestrijding der volks- en besmettelijke ziekten toen wel in hoge mate up-to-date! Misschien dank zij het Engelse Tussenbestuur. Een gewoonte is de vaccinatie echter niet zo spoedig geworden; bij de grote pokkenepidemie van 1819-'20 stierven nog ruim 10.000 slaven aan deze ziekte. De inenting vond pas na 1812 op ruimere schaal plaats, tot ze meer dan een eeuw na dr. Caddell verplicht werd voor schoolkinderen." [Bron: Delpher]

Een online stamboom onthulde dat deze Dr. Walter Caddell waarschijnlijk op Barbados was geboren. Hij zou in 1812 zijn overleden, wat afwijkt van wat hierboven staat.

In Opregte Haarlemsche Courant d.d. 27-07-1860 staat onder "Kolonie Suriname" o.a. de "gedevolveerde boedel" vermeld van Sarah Kurting, Weduwe Walther Caddel (overleden 29-07-1859). In het wijkregister 1840 is een "Sarah Cadel" te vinden, 63 jaar oud, geboren in Barbados, wonend aan 1e Buitenwijk, Wichersstraat 63/15 . Zij staat alleen niet vermeld als "geboren als" of "weduwe van"...

[Op 04-05-1839 vond het transport plaats van het huis en erf aan de Voorstad Zeelandia of Wichers Straat A 15 / No. 63 aan Isaac Caddell. Mogelijk ook verwant aan Dr. W. Caddell en/of Mary, maar ook dit is (nog) niet te bewijzen. N.B.: Er wordt in archieven en publicaties veelvuldig foutief naar Isaac Caddell verwezen als J. Caddell. O.a. in de Almanak voor de Nederlandsche West-Indische bezittingen, en de kust van Guinea. Jaargang 1856. W.J. van Niehoff staat hierin als directeur van plantage/grond Louisenburg, boedel J. Caddell. Isaac Caddell was ook de eigenaar van plantage Harmonie, die aan J. Caddell staat toegeschreven, en voor de helft eigenaar van plantage de Zwarigheid.]

12405943886?profile=RESIZE_400xIn 1865 werd in Suriname een stuk land groot 1000 akkers, gelegen aan de Corantijn, te koop aangeboden uit de "boedel W. Cadel".

Ik ben benieuwd of de akten uit de districten meer inzicht geven in deze familie...

In het NAS zijn in Paramaribo wel moeders, kinderen, aangevers en getuigen te vinden met de achternamen Cadel en Cadell, maar dit zijn [familieleden van] personen die oorspronkelijk de achternaam Kadel hadden gekregen bij de emancipatie 1863. Eigenaar Hendrikus Hartwich Geveke [oud genees- en heelkundige te Suriname, op etablissement Bergerac te Boven Commewijne] had hen gekocht uit de boedel J. Caddell, wat opnieuw Isaac Caddell was (zie ook slavenregister).

P.S.: Geneesheer H.R. van Niehoff was de in Leiden geboren Hendrikus Reinier van Niehoff. In Stamboeken Officieren komt hij voor als chirurgijn Hendrik Reijnier van Niehoff en staat vermeld dat hij op 01-11-1815 was overgegaan in het 10e Bataillon West Indische Jagers. Hendrik Reijnier van Niehoff overleed op 17-02-1838, 42 jaar oud.

Zomaar wat "trivia", maar ik deel het maar weer. :)

You need to be a member of Historische Database Suriname Curaçao to add comments!

Join Historische Database Suriname Curaçao

Email me when people reply –

Replies

  • wat een interessant verhaal.  bedankt voor het delen Renee

This reply was deleted.

Forum

Voor een gedetailleerde toelichting over de werking van het forum, zie de handleiding.

Als u een bericht wilt plaatsen, klikt u op de link 'Add discussion' rechtsboven. U kiest een titel die de lading dekt van uw bericht.

Na het schrijven van uw bericht kiest u onder welke categorie het valt: 'Vragen' voor vragen over de invoer, 'Tips' wanneer u de andere medewerkers een advies wil geven, 'Opmerkelijk!' voor als u een bijzonder geval wil delen. De categorie 'Mededelingen' is bedoeld voor meldingen door de projectleiding. Verder kunt u aangeven voor wie het bericht zichtbaar is, kies daar de optie 'Only network members'.

U kunt via de kopjes direct naar één van de categorieën gaan:

All Discussions

Mededelingen

Vragen

Tips

Opmerkelijk!

U kunt ook zoeken door alle berichten via het 'search' zoekscherm bovenaan de pagina.

Projectleiders Thunnis van Oort en Coen van Galen staan klaar om te reageren op de berichten die worden geplaatst op het forum.

Als er discussie is over hoe bepaalde gegevens in te voeren, beslist uiteindelijk iemand van de projectleiding over de volgen koers. Vanzelfsprekend verzoeken we deelnemers de gebruikelijke regels van fatsoen te volgen.