Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
Ik voer net een akte in van een levenloos geboren dochter van Toontje Jarme, ik heb pas onderzoek gedaan naar haar.
In 1863 heeft zij dezelfde achternaam gekregen als haar vader, Dossoe Hendrik Jarme, dit was ik nog niet eerder tegen gekomen, ook in het slavenregister staat bij de moeder "onbekend"
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Dag Carla
Bij familieonderzoek was ik ook zoiets tegengekomen. Het kind was in een familiegroep die allen dezelfde naam kregen. In het slavenregister bleek dat de moeder gestorven was. Het was duidelijk, dat het jonge kind na het overlijden van de moeder door de grootmoeder van vaders kant verder was grootgebracht. Bij de emancipatie kreeg het dezelfde achternaam als de vader wat nogal praktisch lijkt. Het hoorde toch in zijn familie thuis. Er zullen wel meer van zulke gevallen zijn geweest.
Ik heb ook een vrouw gevonden van wie de kinderen vier verschillende achternamen kregen en het is een raadsel waarom.
Groetjes,
LilMoreen
Je schreef "Ik heb ook een vrouw gevonden van wie de kinderen vier verschillende achternamen kregen en het is een raadsel waarom".
Misschien had de plantagehouder een goede relatie met de slaafgemaakten en wist wie de vader was van de kinderen.
Hij heeft daarom de kinderen alvast de familinaam van de vader gegeven.
Als er mannen zijn met de gegeven familienamen dan zijn dat mogelijk kandidaat vaders...
Bedankt Huub. Ik had alleen moeders met hun kinderen gevonden en er inderdaad aan gedacht dat de kinderen misschien van verschillende vaders waren.
Maar nu ben ik ook even gaan kijken bij de gemanumitteerden en heb inderdaad een man gevonden met een van de namen en hij was even oud als de moeder. Ik ga weer een beetje verder onderzoeken. Hartelijk dank voor het idee.
Hoi LilMoreen
Ik was dit zelf nog niet eerder tegen gekomen en in het slavenregister wel een spoor van de moeder te vinden was. Wel dat oma, broers, zusters, tantes en ooms vermeld waren in 1863, of in de boeken van de EBG bij de doop de vader vermeld is.
groetjes,
Carla