Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
In een huwelijksakte van 2 maart 1888 komt getuige Gout voor, 'telephonist' in Frederiksdorp. Toen een beroep; toen een modern hulpmiddel, in 1876 uitgevonden. Ik verwachtte niet zo vroeg aan de Beneden Commewijne een telefoonverbinding aan te treffen.Wellicht een voorrecht in kringen van bestuur en leger?
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Dag Wil, nieuwsgierig geworden door je berichtje, ben ik even in Delpher gedoken. De eerste telefoonverbinding in Suriname lijkt een particuliere lijn geweest te zijn, van de Gebr. Barnett naar de Buiten-Societeit, aangelegd in 1883.
In hetzelfde jaar werd in de Memorie van Toelichting bij de begroting voor het jaar 1884 onder "Nieuwe werken", punt b. een post opgevoerd voor de aanleg van een telefoonverbinding tussen Paramaribo en het fort Nieuw Amsterdam.
Op 19 februari 1885 werd deze telefonische verbinding in werking gesteld.
Hierna werd de telefoonlijn naar Frederiksdorp op de begroting voor het jaar 1886 opgevoerd. In het Voorlopig Verslag der Commissie van Rapporteurs is te lezen dat men hiervan met genoegen kennis heeft genomen.
Uit de Memorie van Toelichting bij de begroting voor het jaar 1887 blijkt dat het aanleggen van de telefoonlijn met tegenslagen te kampen had gehad:
Wanneer de lijn precies in gebruik werd genomen kon ik niet vinden, maar in de Surinaamsche Almanak voor het jaar 1890 stond onder "Geschiedkundige aanteekeningen" vermeld:
In de Surinaamsche Almanak voor het Jaar 1889, gedrukt in 1888, staat ook een hoofdstukje: Telephoonlijnen Paramaribo - Fort Nieuw-Amsterdam - Frederiksdorp.
Vriendelijke groeten,
Renée
Dag Reneej,
Prachtige vondsten van je, die verbeelding op gang brengen. De belangstelling voor een gesprek met de Buitensociëteit vanuit het kantoor van Barnett bijvoorbeeld, hoe vergelijkbaar met de komst van internet en mail een eeuw later in bedrijven. De draadverbinding over palen of aan ankers in de rivier; jammer dat we niet weten wat er tegen zat met het aanleggen van de verbinding met station Frederiksdorp. Waarschijnlijk bestond het beroep van telephonist uit meer dan een verbinding inschakelen: instructie en toezicht op graven, palen plaatsen en dergelijke. Gout zal in 1888 een bezig man zijn geweest.
Dag Wil,
Ter aanvulling hier nog het bericht m.b.t. de problemen bij het aanleggen van een telefoonverbinding bij Frederiksdorp, wat ook in de Memorie van Toelichting bij de begroting 1887 bleek te staan, onder Art. 105 letter c (Telephonische verbinding), 4e kolom onderaan, en vervolgpagina:
Ter aanvulling nog een stukje van de vervolgpagina: