Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.

Poelepantjebrug

De Poelepantjebrug te Paramaribo

Op het forum ontstond een gesprek over de Poelepantjebrug over de Domineekreek, naar aanleiding van de droevige dood van de depressieve timmerbaas Joseph Goudeknop wiens lichaam bij die brug werd gevonden.

Over de betekenis van de naam Poelepantje verschillen de meningen. Dit werd al opgemerkt door de schrijver W.F. Hermans toen hij in 1969 schreef over zijn reiservaringen in Paramaribo, met een voor hem zo typische sneer naar de koloniale neiging om de zaken rooskleuriger voor te stellen dan zij in werkelijkheid waren:

'De markt is tijdelijk ondergebracht op een terrein dat je bereikt over de rammelende Poelepantje-brug. Een overigens uitstekend boekje "Gids voor Paramaribo en omgeving" verklaart de merkwaardige naam van deze brug als volgt: "Bewoners van het binnenland verwisselende hier hun Panjie (lendendoek) voor meer moderne kleding." Alweer een aardig voorbeeld van Surinaamse verbale schaalvergroting. In werkelijkheid was het verboden met een lendendoek in de stad te lopen en werden Bosnegers en/of Indianen gedwongen daar een ouderwetse dames-directoire aan te trekken.'

Over de letterlijke betekenis van 'Poelepantje' is men het wel eens: 'kleren uittrekken': poeloe is afgeleid van het Engelse 'pull' en 'pantje' staat voor heup- of lendedoek, mogelijk gebaseerd op het Engelse 'pants', broek, of via het Portugese 'panno', doek.

De Domineekreek vormde lang de zuidelijke grens van de stad. Vóór de aanleg van de brug was hier een doorwaadbare plaats. De een stelt dat de naam Poelepantje verwijst naar het feit dat mensen die de kreek overstaken hun kleding uittrokken om de kleding droog te houden (of juist om te laten drogen na de oversteek). Anderen geven een meer symbolische lading aan de term: hier werd de plattelandskleding verwisseld voor stadskleding. Deze plek vormde de overgang van en naar de sociale normen van de stad.

Een eerste brug werd op deze plaats vermoedelijk eind 18e eeuw of begin 19e eeuw aangelegd. Hier was ook een politiepost gevestigd om het verkeer in en uit de stad te controleren. Slaafgemaakte mensen mochten alleen met speciale vergunning oversteken. In 1929 werd een nieuwe (ophaal)brug geopend. Deze brug werd met de hand geopend. In de jaren '70 werd de brug gesloopt en werd een deel van de Domineekreek gedempt. Nu is op die plaats een verkeersplein en ligt er een wijk met de naam Poelepantje.

Bronnen

You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!

Join Historische Database van Suriname & de Cariben

Email me when people reply –

Replies

  • Mooie post, Thunnis. Fijn om over de geschiedenis van de plek te lezen.
    De ophaalbrug heb ik nog gekend, al heb ik die nooit open gezien.
    In modern Surinaams (Sranan) heet de wijk nu Pur'panyi wat letterlijk vertaald wordt als pantje of pangie uittrekken. Ik vraag me af of pangie niet meer verwijst naar de doek, dan naar de manier waarop die werd gebruikt/gebonden, want pangie's (de doeken) zijn in nu, als omslagdoek/rok of schouderdoek. Misschien kan iemand van marron afkomst op het forum ons daar meer over vertellen.

  • Op deze uitsnede van de kaart die de Opnemingsdienst (vergelijkbaar met kadaster?) van Suriname maakte van Paramaribo is de "Poeloepanjibrug" te vinden in de linker bovenhoek. De daarbij geplaatste P staat voor politiepost, de letters Rm voor rijstmolen. 

    10529455287?profile=RESIZE_930x

This reply was deleted.

Forum

Voor een gedetailleerde toelichting over de werking van het forum, zie de handleiding.

Als u een bericht wilt plaatsen, klikt u op de link 'Add discussion' rechtsboven. U kiest een titel die de lading dekt van uw bericht.

Na het schrijven van uw bericht kiest u onder welke categorie het valt: 'Vragen' voor vragen over de invoer, 'Tips' wanneer u de andere medewerkers een advies wil geven, 'Opmerkelijk!' voor als u een bijzonder geval wil delen. De categorie 'Mededelingen' is bedoeld voor meldingen door de projectleiding. Verder kunt u aangeven voor wie het bericht zichtbaar is, kies daar de optie 'Only network members'.

U kunt via de kopjes direct naar één van de categorieën gaan:

All Discussions

Mededelingen

Vragen

Tips

Opmerkelijk!

U kunt ook zoeken door alle berichten via het 'search' zoekscherm bovenaan de pagina.

Projectleiders Thunnis van Oort en Coen van Galen staan klaar om te reageren op de berichten die worden geplaatst op het forum.

Als er discussie is over hoe bepaalde gegevens in te voeren, beslist uiteindelijk iemand van de projectleiding over de volgen koers. Vanzelfsprekend verzoeken we deelnemers de gebruikelijke regels van fatsoen te volgen.