Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
Wat we samen doen is niet niks… Met honderden deelnemers transcriberen we al meer dan een jaar lang duizenden en nog eens duizenden historische akten. Natuurlijk willen wij ervoor zorgen dat onze samenwerking met u zo goed mogelijk blijft en dat u zich in het werk door ons gesteund weet.
We beseffen dat iedereen eigen redenen en motivaties heeft om mee te doen aan het invoeren van de Surinaamse Burgerlijke Stand. Om beter te weten waarom u meedoet gaan we de komende maanden een aantal van u benaderen voor een interview. We hopen daarvan te leren hoe we u beter kunnen ondersteunen en betrekken bij het project. Ook denken we dat uw ervaring ons kan helpen om nieuwe mensen te motiveren om ook mee te gaan doen. En tenslotte kunnen onze ervaringen ook leerzaam zijn voor andere projecten waarin burgers en onderzoekers samenwerken. Het is niet voor het eerst dat we zo'n onderzoek doen. In 2019 schreef Coen een artikel waarin hij analyseert waarom de invoer van de Surinaamse slavenregisters een succes werd. Op die ervaringen willen we graag verder bouwen.
Voor dit onderzoek hebben we de hulp gevraagd van Montserrat Prats López van de Open Universiteit Nederland.
Montserrat is een deskundige op het gebied van ‘burgerwetenschap’, zoals samenwerking tussen burgers en wetenschappers vaak wordt genoemd (andere veel gebruikte termen zijn ‘crowdsourcing’ of ‘citizen science’).
Hoe zal het onderzoek in z’n werk gaan? Montserrat gaat een aantal interviews organiseren. Deelname hieraan is geheel vrijwillig en vrijblijvend. Binnenkort zullen we een uitgebreide oproep plaatsen en dan kunnen geïnteresseerden zich aanmelden. De interviews vinden online plaats en worden afgenomen door studenten van de masteropleiding Business Process Management & IT van de Open Universiteit onder begeleiding van Montserrat, Coen en Thunnis. De onderzoeksgegevens blijven anoniem en zullen dus niet terug te voeren zijn op een persoon.
Behalve het afnemen van interviews kijken we ook naar de statistieken van de invoer. Bijvoorbeeld: op welke tijdstippen van de dag wordt er veel ingevoerd? En kunnen we bepaalde types van burgerwetenschappers onderscheiden? Ook hier geldt weer dat de gegevens anoniem blijven.
Als u vragen heeft over dit onderzoek, kunt u uiteraard altijd mailen. Binnenkort hoort u meer!
Hartelijke groeten, mede namens Montserrat,
Coen en Thunnis
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies