Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.

Moeder Sophia werd van minstens 1 zoontje gescheiden

Kort na de vraag van Wil over Petronella Josephina Nijeveen, die apart van haar moeder bleek te zijn gemanumitteerd, kreeg ik de overlijdensakte van de 15-jarige Johannes Petrus Kraijenburg, d.d. 13-08-1856. Hij stond vermeld als "de gemanumeteerde", zijn moeder als "slavin Sophie".

Aangever van dit overlijden was de 60-jarige Cornelis Batavus Kraijenhoff van Wickera, landdrost van Coronie, die zichzelf opgaf als pleegvader. Hij stond 13 jaar eerder, bij de manumissie van Johannes Petrus Kraijenburg, op 14-11-1843, genoteerd als de eigenaar van de in slavernij geboren Johannes.

In de slavenregisters is te zien dat Johannes op 17-01-1842 werd ingeschreven op naam van C.B. Kraijenhof[f] van Wickera, samen met Sophia. Beiden waren afkomstig van "F.E.E. Ewicke". [Dit was naar alle waarschijnlijkheid Francina Christina Carolina Emicke.] Gebaseerd op zijn leeftijd bij overlijden (15 jaar in augustus 1856), was Johannes bij deze inschrijving hooguit 1 of 2 jaar oud.

Terwijl de kleine Johannes in november 1843 werd gemanumitteerd, en blijkbaar als pleegzoon aangenomen, werd zijn moeder Sophia op 15-04-1845 het eigendom van F.A. Jantke, samen met haar in 1843 geboren zoontje Frederik.

Bij Gouv. Res. No. 925 d.d. 28 juli 1856 verkreeg F.A. Jantke toestemming om de ca. 13-jarige Frederik apart van zijn moeder te verkopen. Een kijkje in het betreffende gouverneursjournaal leverde geen aanvullende informatie op. Wel is te zien dat op dezelfde datum vergunning werd verleend om nog een ander kind [Daniel] afgescheiden van zijn moeder te verkopen...

12944032859?profile=RESIZE_710xFrederik werd op 08-11-1856 ingeschreven op naam van Jacob Abraham de Vries. Nog geen twee jaar later, op 24-04-1858, werd hij "op vendu" gekocht door Hendrikus Hartwich Geveke, heelmeester en diaken op het etablissement Bergerac. Deze bleef zijn eigenaar tot de emancipatie 1863. Vermoedelijk kreeg hij toen de naam Frederik Richard Rac (verblijfplaats plantage Leonsberg). Met zijn 19 jaar was dit de enige Frederik in het bezit van H.H. Geveke die bij de overige gegevens pastte.

Zijn moeder Sophia staat in het "serie register 1848-1851" in de slavenregisters nog steeds op naam van F.A. Jantke. Zij werd uitgeschreven op 22-11-1859, omdat ook zij nu - op ca. 48-jarige leeftijd - werd gemanumitteerd. Zij kreeg de naam Magdalena Sophietje Anke.

Bij haar manumissie staat dat haar vrijdom werd verzocht door Penini Jacob (Penani Jacob), uit de boedel van F.A. Jantke. Dit was in werkelijkheid de Guide Jacob Pennienna. Hij was één van de 50 Afrikaanse soldaten die op 26 juni 1840 met Z.M. Stoomschip Curaçao waren overgekomen van het Afrikaansch werfdepot te Elmina.

Op 23-08-1852 had hij van F.A. Jantke al de 3e zoon van Sophia gekocht, Adolf, die in 1850 was geboren. Bij de extra informatie bij de uitschrijving staat "verkoop aan Pererra Jacob, voor den vrijdom", maar ook dit was Jacob Pennienna. Hij manumitteerde Adolf op 20-10-1852. Hij kreeg de naam Adolf Eduard Knegtsel. Bij zijn overlijden op 13-01-1883 staan Jacob Pennienna en Magdalena Sophietje Anke als zijn ouders vermeld.

Magdalena Sophietje Anke overleed op 02-04-1861, 49 jaar oud.

Het blijft gissen of zij na 1843 in het leven van haar eerstgeboren zoon Johannes mocht blijven. Eigenaren Cornelis Batavus Kraijenhoff van Wickera en Francois Anthony Jantke waren net als Jacob Pennienna militairen. Beiden behoorden tot het Bataillon Jagers No. 27. Dus misschien wel... Waarom Frederik apart verkocht mocht worden staat mogelijk in andere archieven, maar dit heb ik niet kunnen vinden.

Frederik Oudschans Dentz beschreef in 1943 de loopbaan van Cornelis Batavus Kraijenhoff van Wickera in Suriname, met een korte verwijzing naar Johannes: https://www.jstor.org/stable/41847044

You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!

Join Historische Database van Suriname & de Cariben

Email me when people reply –

Forum

Voor een gedetailleerde toelichting over de werking van het forum, zie de handleiding.

Als u een bericht wilt plaatsen, klikt u op de link 'Add discussion' rechtsboven. U kiest een titel die de lading dekt van uw bericht.

Na het schrijven van uw bericht kiest u onder welke categorie het valt: 'Vragen' voor vragen over de invoer, 'Tips' wanneer u de andere medewerkers een advies wil geven, 'Opmerkelijk!' voor als u een bijzonder geval wil delen. De categorie 'Mededelingen' is bedoeld voor meldingen door de projectleiding. Verder kunt u aangeven voor wie het bericht zichtbaar is, kies daar de optie 'Only network members'.

U kunt via de kopjes direct naar één van de categorieën gaan:

All Discussions

Mededelingen

Vragen

Tips

Opmerkelijk!

U kunt ook zoeken door alle berichten via het 'search' zoekscherm bovenaan de pagina.

Projectleider Coen van Galen doet zijn best om snel te reageren op de berichten die worden geplaatst op het forum.

Als er discussie is over hoe bepaalde gegevens in te voeren, beslist uiteindelijk iemand van de projectleiding over de volgen koers. Vanzelfsprekend verzoeken we deelnemers de gebruikelijke regels van fatsoen te volgen.