Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
In de kleine driehonderd aktes die ik invoerde komt onder de comparanten en getuigen zelden of nooit een vrouw voor. In elke akte staan doorgaans vier mannen met naam en toenaam en, schijnbaar onvermijdelijk, één vrouw van wie de leeftijd niet interessant genoeg is om te vermelden. Er zijn vast meer verklaringen dan die ene, de achterstelling van vrouwen, ik ben benieuwd.
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Dank je wel, Thunnis. Zulke kennis maakt wel duidelijk tot hoever kolonialisme en paternalisme ingrijpt in het leven. En Huub, ik bedoelde met de uitdrukking 'met naam en toenaam' de volledige naam. Ik begrijp dat jij onder toenaam een bijnaam verstaat.
In het Burgerlijk Wetboek van Suriname (1868) staat onder artikel 12: "De getuigen, van welke men bij de akten van den burgerlijken stand gebruik maakt, zullen daartoe door de belanghebbende personen worden gekozen, en moeten zijn manspersonen, meerderjarig en binnen de kolonie hunne woonplaats hebbende." Met andere woorden: vrouwen móchten niet eens als getuige optreden...
Hou er rekening mee dat dit akten zijn uit de 19e eeuw, in een kolonie.
Ik heb alleen maar personen gezien met voornamen en achter- of familienamen. Geen enkele met een toenaam.
Ik heb ook al verschillende vrouwen gezien die aangife deden, zoals een vroedvrouw, een zus, een moeder die zelf aangifte deed.
Met leefijd en beroep vermeld.
In Nederlandse aken zie je dezelfde "verdelng".
Tsja, je brengt hier een interessant punt naar voren en ik kan eerlijk gezegd geen andere verklaring bedenken dan de achterstelling van vrouwen. Tegelijkertijd denk ik dat de visie hierop afhankelijk is van door wiens ogen je het bekijkt. Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die hier een heel andere visie / mening over hebben...