Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
Ambtenaar T.M. Schotborgh heeft ook weer een eigen wijze van het invullen van de overlijdensakten... Hij vult bij de getuigen enkel in dat zij "meerderjarigen" zijn, zie voorbeeld. De eerste keer dat dit voorkwam heb ik dit in een opmerking gezet, maar hij gaat zo te zien nog wel even op deze wijze voort. Is het van belang om dit ergens te vermelden? Aangevers en getuigen hoorden meerderjarig te zijn, maar we hebben al voorbeelden gehad waarbij dit niet zo was...
Eerder had ik ook een akte waarbij hij geen leeftijd van de aangever opschreef, maar een geboortedatum. Ik heb toen uitgerekend, rekening houden met de datum van overlijden, wat de leeftijd was. Maar mag dit? Of had ik een #-teken moeten invullen?
Vriendelijke groet,
Renée
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Beste Renée,
Als er geen leeftijd wordt vermeld, voer dan # in en bij overige informatie aangever' de bijzonderheden zoals de geboortedatum of melding 'meerderjarig'.
Hartelijke groet,
Coen en Thunnis
P.S.: Ik zie ook dat ik in de laatste alinea "aangever" had getypt, maar ik bedoelde overledene. Zie het voorbeeld. Geen leeftijd bij de overledene, maar dat hij op 24-06-1780 was geboren. Dan kan ik dus uitrekenen hoe oud hij was op 22-01-1836 [rekening houdend met de geboortemaand juni], maar is dit de bedoeling...
Beste Thunnis, en Coen, bij de aangever is er inderdaad een veld voor overige informatie, realiseerde ik me achteraf, maar bij de akte die ik had ging het om de getuigen die als "meerderjarigen" werden vermeld. Bij hen is alleen een leeftijd-veld en geen ruimte voor aanvullende info.
Vriendelijke groet,
Renée
Beste Renée
Dan kunnen we alleen # invoeren en een opmerking hierover verzenden.
Hartelijke groet
Thunnis
Thunnis van Oort oeps, dan heb ik al tientallen akten ingevuld zonder opmerking dat beide getuigen meerderjarig waren, dit omdat ik aannam dat de getuigen meerderjarig moesten zijn.
Beste Huub
Als dit inderdaad zo structureel voorkomt, is het niet nodig om hierover dan steeds een opmerking te verzenden. Dus alleen als de akte wat meer specifieke informatie over de getuigen vermeld (zoals een geboortejaar) stuur dan wel een opmerking, maar alleen een opmerking dat de getuige meerderjarig is hoeft dan niet nog eens apart vermeld.
Vriendelijke groeten
Coen en Thunnis
Gelukkig maar dat dit 2e antwoord er achteraan kwam, Thunnis. Ik had het zelf ook al opgegeven om opmerkingen in te sturen bij meerderjarigheid, om dezelfde reden als Huub. :)