Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
Opvallende huwelijksakte met kantmeldingen.
Bij de huwelijksakte uit 1866 folio 333
Staan twee opvallende kantmeldingen.
Kantmelding 1: zie folio 386 van dit register waarbij E.P. Entel door Mesquita is erkend.
Kantmelding 2: bij de voltrekking van het huwelijk van Simson Lobato de Mesquita en Margaretha Johanna Paula Entel ook genaamd Margaretha Entel te Paramaribo den 10-04-1867, is Eduard Peters Entel, in tegenstaande akte genoemd, als hun kind erkend.
Ik heb de huwlijksakte op folio 386: opgezocht endaarop staat de erkenning.
Op beide aktes staat ook het overlijden van Eduard Peters, hij heeft dan de familienaam de Mesquita (net zoals zijn kinderen geboren na 1867)
Overlijdensakte bruidegom dd 11-01-1890 folio 53.
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Het duurde weer even voordat ik begreep wat hier precies gebeurde, totdat ik me realiseerde dat het "kind" Eduard Peters enkele maanden eerder trouwde dan de ouders.
Voor stamboomonderzoek is het wel heel belangrijk om er alert op te zijn dat achternamen door erkenningen en huwelijken van de ouders kunnen wijzigen. Bij overlijdensakten inderdaad ook wel vaker gezien dat iemand dan een andere achternaam had dan bij de geboorte.
Dankjewel voor het delen, Huub!
Ik heb een paar keer opvallende gevallen van naamsverandering uitgezoicht bij mijn onderzoek naar Surinaamse voorouders van andere on derzoekers.
Kind wordt geboren, krijgt achternaam van moeder (naamA), moeder wordt erkend door haar vader, moeder en kind krijgen zijn achternaam (naamB), het kind wordt erkend door zijn eigen vader, kind krijgt zijn achternaam (naamC), deze vader wordt erkend door zijn vader, de vader van het kind en het kind krijgen zijn achternaam (naamD).
Er is nog een moglijkheid: tussen naamgeving naamB en naamC als de vader van de moeder van het kind wordt erkend door zijn vader en het kind (naamX) krijgt.
Dus uiteindelijk naamA -> naamB -> naamX -> naamC -> naamD.
Zelf ben ik deze nog niet tegengekomen. :-D
De voornaamste oorzaak is dat er in Suriname vaak pas op latere leeftijd getrouwd/erkend wordt, soms kort voor het overlijden van een van de ouders.
de reden is de rechtspositie van het kind.
Vriendelijke groet, Huub.
Jeetje... Wat zal het ingewikkeld zijn geweest om te weten aan wie je verwant bent, als het niet is opgeschreven of doorverteld, ook in vroeger tijd!
En los van dit soort naamsveranderingen door erkenning, zijn er nog die door mensen zelf zijn aangevraagd. Je bent het spoor zo bijster...