Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
August Kappler diende tussen 1836 en 1842 als militair in Suriname en schreef daarover een boek met een ongelooflijk lange titel, samengevat in 'Zes jaar in Suriname' zoals de Nederlandse vertaling luidt. Ik kom hem hier tegen in een andere hoedanigheid, hulpambtenaar in Albina in 1858.
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Alvast een hint voor een locatie, weliswaar 140 jaar later. Foto van Willem Diepraam
Prachtig. Waar is dit? Nickerie zelf was tijdens mijn jongere jaren ook heel geschikt. Met oude ongeverfde houten huisjes. Ik heb Waterloo nog gekend, met uiitgestrekte suikerrietvelden. In Coronie had je ook nog veel oude huizen. Nu is haast alles weg. Maar er zijn altijd nog locaties (desnoods in het binnenland of in een ander land) die geschikt zijn.
En natuurlijk in Culross in Schotland. Ha, als ik rijk was (of de wegen kende om dit te verwezenlijken) had ik het al gedaan. Hopelijk krijgt iemand er nog zin in, wanneer ze het verhaal ontdekken.
Waar dit in Nickerie is, weet ik niet. Willem Diepraam en Gerard van den Berg reisden in 1973 in Suriname. Uit hun observaties ontstond onder andere het boek Frimangron. Deze foto komt uit een ander album van Diepraam, zonder woorden veelzeggend.
Dank, Thunnis en Wil Al. Het is mijn droom om Harriet's verhaal ooit verfilmd te zien. (Misschien gebeurt het wanneer ik er niet meer ben). Mooi stuk geschiedenis.
Ik zie het inderdaad wel voor me, ja, dit levensverhaal op het grote doek!
Wat een prachtig verhaal LilMoreen, meeslepend, een tekstmonument voor deze vrouw.
Wat een fijne vondst, Wil Al. Bedankt ook voor de mooie scherpe foto uit het boek.
Door een zinnetje, of dankzij een kleine aanduiding in een alinea van Kappler in zijn verslag over de plantage eigenaar James Balfour van Waterloo, heb ik Harriet Balfour, huisslavin en dochter van James Balfour kunnen opsporen en uiteindelijk (na jaren) mocht ik een artikel over haar schrijven. Voor wie geinteresseerd is: U kunt het hier lezen:
https://burntisland.net/slavery%20excl%20petronella/Harriet/harriet...
Bij het invoeren van overlijdensakten uit de districten kwam ik de moeder van Petronella Vaak (later Hendricks) tegen, die op dezelfde website is beschreven. Harriet, Petronella en Clasina MacDonald zijn drie Surinaamse vrouwen, vrijgemaakte slavinnen, die zijn opgenomen in "THE NEW BIOGRAPHICAL DICTIONARY OF SCOTTISH WOMEN.
Complimenten, LilMoreen, wat een boeiend stuk over het leven van Harriet Balfour!
Op deze kaart vermeldt de vertaler nog een en ander over Kappler's levensloop.
Ter aanvulling, het artikel van Frederik Oudschans Dentz dat bij Wikipedia onder "Literatuur" staat: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB31:042172000:00007
De oorspronkelijke uitgave uit 1854 van Kappler's boek "Zes jaren in Suriname" is te lezen via Delpher en Google.