Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
Hulp gevraagd. Hoe vul ik deze akte correct in? Wat zet ik op welke plaats? Het is eigenlijk geen geboorteakte, maar een erkenninsgakte en tegelijkertijd een naamcorrectie van de moeder door een fout gemaakt op 10-6-1878 in de geboorteakte van het kind Jan Albert.
In deze akte wordt de moeder Magdalijntje Jacoba Wooter, op 12-9-1893, wonend aan de Gravenstraat, opgevoerd als eerste getuige (kan niet ondertekenen vanwege analfabetisme). Er volgen nog twee getuigen. In de akte is de tekst onder de getuigen doorgehaald en staat er vervolgens dat de getuigen hebben verklaard bij deze als hun natuurlijk kind te erkennen. Ik neem aan dat het gaat om aangever Alfred Jonas Lautoe en Magdalijntje Jacoba Wooter. Maar dat staat niet helder in de tekst. Het is geen kantmelding, maar behandel ik dit wel als kantmelding?
Daarna volgt de naam, geboortedatum en geboorteadres van het kind en een correctie van de naam van de moeder. Wat vul ik in bij de gegevens van de moeder en het kind?
- Naam moeder: de gewijzigde versie? Dus Magdalijntje Jacoba Wooter met de informatie over de naamscorrectie bij "overige info moeder"? Of behandel ik de informatie over de naamcorrectie als kantmelding (of doe ik beide?)
- Beroep moeder: In 1893 is zij "waschvrouw", maar of ze in 1878 een beroep had of welk beroep ze had, weten we niet. Daar # invullen?
- Woonplaats moeder: De moeder woont op 12-9-1893 in de Gravenstraat, maar woonde ten tijde van de bevalling in 1878 op plantage Tourtonne, distict Beneden Para. Dit laatste als haar adres invullen?
De bovenste kantmelding is helder. E.R. Hermelijn verklaard dat hij de akte in het Neger-Engels heeft vertolkt aan de comparante. Als de overige informatie als kantmelding vermeld moet worden, dan de volgorde aanhouden van bovenste kantmelding eerst?
Groet, Nita
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Beste Nita Bleijert , zoals uw collega-invoerders al aangaven, en zoals u zelf ook al opmerkte, dit is inderdaad geen geboorteakte maar een erkenningsakte. We hebben geprobeerd alle erkenningsakten eruit te vissen, maar er zijn er helaas een paar doorheen geglipt. Alle erkenningsakten gaan we in een apart project invoeren, omdat deze akten anders zijn opgebouwd. Dus als u aangeeft 'taak niet mogelijk' en vermeldt dat het om een erkenningsakte gaat, zal deze akte later aan bod komen. Hartelijke groet Thunnis
Hartelijk dank allen voor het meedeneken! Ik ga aangeven dat de taak niet mogelijk is en zal vermelden dat het om een erkenningsakte gaat. En mooi dat er voor de erkenningsakten een apart project komt.
Hartelijke groet, Nita
erkinningsakte voeren we niet in, bij opmerking aangeven dat het een erkenningsakte is en dan taak niet mogelijk
Dag Nita, het probleem kwam bekend voor en ik keek even in de handleiding. Daar staat onder 3.5 het volgende: "Heel soms krijgt u een scan die niet in te voeren is, bijvoorbeeld als het een lege pagina is, of als de akte is zo beschadigd of zo wazig is dat deze niet leesbaar is. Het kan ook voorkomen dat de scan geen geboorteakte bevat, maar een ander type akte (bijvoorbeeld een erkenningsakte) Gebruik dan de knop ‘taak niet mogelijk’. Wel eerst in het opmerkingenveld aangeven wat de reden is."