Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
De database met geboorteakten uit Paramaribo (1828-1921) die dankzij uw invoerwerk sinds juni online staat, blijkt niet alleen van waarde voor familie- en stamboomonderzoek: je kunt er veel meer mee doen! Niet voor niets voert u steeds in of de akte is ondertekend of niet. Door deze gegevens te verzamelen en analyseren kunnen we onderzoek doen naar de ontwikkeling van ongeletterdheid.
In Suriname werd al in 1876 een vorm van leerplicht ingevoerd voor kinderen tussen 7 en 12 jaar oud: bijna een kwart eeuw eerder dan in Nederland de leerplicht werd ingevoerd. Maar hoeveel effect had die wet eigenlijk? Door na te gaan hoeveel mensen geen handtekening konden zetten, omdat zij bij de ambtenaar meldden ‘het schrijven niet te kennen’, kunnen we hier meer inzicht in krijgen. We hebben daarbij de mensen die beroepsmatig aangifte deden, zoals medische professionals of overheidsfunctionarissen, buiten beschouwing gelaten.
Tot onze verbazing blijkt het aantal ongeletterde aangevers in Paramaribo helemaal niet te dalen, eerder toe te nemen rond de eeuwwisseling, wanneer je toch zou mogen verwachten dat het onderwijs dat sinds 1876 verplicht was, vruchten zou moeten gaan afwerpen bij een nieuwe generatie. Wij vermoeden dat er geen daling was, omdat vanaf de jaren 1890 een toename was van mensen die uit de districten naar de stad trokken. In de districten waren veel minder scholen, dus was de kans kleiner dat mensen daar onderwijs hadden genoten en daardoor nam het aantal ongeletterden in Paramaribo niet af.
We hebben de voorlopige resultaten van dit onderzoek enkele weken geleden gepresenteerd aan collega's op een internationale conferentie en dit leverde enthousiaste reacties op.
Onderstaande grafiek: in donkergrijs het aandeel van aangevers van geboorten in Paramaribo die geen handtekening konden zetten wegens analfabetisme.
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies