Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
Voor het eerst gezien in een bijschrift - geen kanttekening - dat het kind is erkend op 22-07-1913 en op 12-09-1913 is geboren. Wellicht zag ik zoiets eerder over het hoofd: wie kent deze gang van zaken? welke wettelijke regels maakten dat mogelijk?
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Mooi, dat je de akte gevonden hebt, Huub. Zoals je schrijft, we zullen het waarom niet kennen. Maar weet je op grond waarvan deze erkenning vóór de geboorte werd gehonoreerd? Ik kan me niet voorstellen dat een gemeenteambtenaar anno 2022 akkoord gaat met zo'n voorstel. Alleen al het idee dat hierna een ander komt opdagen om het vaderschap te claimen zal hem kopschuw maken.
Dag Wil, ik ben een ambtenaar Burgelijke Stand geweest tot voor kort. In Nederland kennen we, anno nu, een erkenning ongeboren vrucht. Dit is in het leven geroepen om het ouderschap (afstamming, niet juridisch dat volgt via rechtspraak) en de achternaam van de ongeborene te kiezen en vast te leggen voor de geboorte voor ongetrouwde stellen. Dit is een product dat in het leven is geroepen, vanwege de trend in ongetrouwde stellen met kinderen. De erkenning ongeboren vrucht is overigens een tussenakte en dient als onderlegger voor de geboorteakte.
Daarentegen ben ik niet bekend met de burgelijke stand voor mijn indiensttreding, maar wat Huub hieronder aangeeft zou m.i. best logisch klinken. Heel interessant overigens en dank voor het delen.
Dank voor je reactie. Zo ontsluit je voor ons een gebied van wetgeving dat kennelijk rond 1900 in Suriname al bestond.
Hier is de akte van erkenning, mogelijk was Alfred Dielinger ziek met misschien dood als gevolg, of moest hij top een gevaarlijke missie (hij was fuselier)