Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
Gistermorgen kreeg ik ter controle achter elkaar vier schriftelijke aangiften van overlijden. Ze waren afkomstig van de kapitein-kommandant van Fort Nieuw Amsterdam. Van 1 tot 15 september 1866 overleden daar vier kanonniers van de 1e compagnie veldartillerie. Een vijfde overleed op 15 september in het Militair Hospitaal. Ik werd nog nieuwsgieriger naar de oorzaak toen even later nog twee schriftelijke aangiften van overlijden op het Fort Nieuw Amsterdam opdoken. Ik noteerde de namen van deze niet-militairen: Jean Oudot en Ben-Si-Mahomed Ali.
Als ik niet mee werkte aan de controle van akten, dan had ik deze reeks niet opgemerkt en was ik nooit in kranten gaan zoeken naar een oorzaak van deze sterfte op het fort. Het bleek de Gele koorts, die in Suriname tussen 1 juni en 1 oktober 1866 veel slachtoffers maakte. Ook het personeel van marine en koopvaardij werd zwaar getroffen. Brits Guyana voerde reisbeperkingen en quarantainemaatregelen in. Een ingezonden-stukken-schrijver beklaagde zich over het slechte onderhoud van trenzen, taluds en grachten en legde daar de oorzaak voor de epidemie.
Wat ik me zeker zal blijven herinneren is de dood in het Militair Hospitaal van de 13-jarige kajuitjongen Jacob Heijerman (beroep: zeeman!) uit Nieuwe Pekela. Hij bezweek op 28 september 1866, vermoedelijk ook aan de Gele koorts. Hij arriveerde op 21 augustus met de gloednieuwe brigantijn Agatha dieonder gezag voer van kapitein D.H. van Wijk jr.
Weken achtereen meldt het Koloniaal Nieuwsblad dat het schip “in lading is” naar Amsterdam, tot het uitreist op 13 oktober 1866. Bestaat er verband tussen de epidemie en het lange verblijf van de Agatha aan de Waterkant in Paramaribo? Was het schip in quarantaine? Of zou de kapitein ook op het herstel van zijn kajuitjongen hebben gewacht?
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Akelig hoe hoog dat sterftecijfer is van opgenomen gelekoortspatiënten...!
Hartelijk dank, Wil, voor het uitzoeken en delen!
Dank voor deze fascinerende bijdrage, Wil (Willibrordus) Al !