Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.

Zojuist had ik een geboorteakte met daarop als aangever Henrij Gerhard Balinge. Tot mijn verbazing stond bij leeftijd "zestien" ingevuld. Hij zou dan ca. 1854 zijn geboren. In het Nationaal Archief kwam de achternaam Balinge o.a. voor bij manumissies, maar niet met de voornamen Henrij of Henri Gerhard.

In het NAS was wel de geboorteakte te vinden van een Jan Henri Gerhard Fonseca Jantzen, geboren op 20-02-1854. Bij de voltrekking van het huwelijk van zijn ouders Samuel Gerrit Balinge en Marrij Henriette Jantzen op 13-10-1869 in het district Boven Cottica werd hij gewettigd. De aangifte op 24-09-1869 van hun voorgenomen huwelijk stond in de krant. [Uit dit huwelijk zijn meerdere kinderen Jantzen in het NAS te vinden die na hun geboorte werden erkend, en een zoon die na het huwelijk werd geboren, in 1873. In de krant is nog een dochter, geboren in 1870, te vinden.]

De moeder was bij manumissies te vinden als Marrij Henrietta Jantzen, slavennaam Merrij, eigenaar G.H. Jantzen, datum manumissie 04-12-1843; dochter van Adolphina Margaretha Jantzen. [In de slavenregisters is te zien dat Merrij afkomstig was van plantage Livonia, "voor den vrijdom".] Zij overleed 29-01-1913, als weduwe van Samuel Gerrit Balinge, 77 jaar oud [geboren ca. 1836.]

Vader Samuel Gerrit Balinge, slavennaam Samuel, kwam ook voor bij manumissies, eigenaar C.L.G. van Amson als straatvoogd, maar afkomstig van S.G. Fonseca, datum manumissie 01-12-1846. Hij was de zoon van Affiana Jacquelina Balinge, slavennaam Affie/Afie, gemanumitteerd op dezelfde datum. De borgen bij hun manumissies waren: Abm Gabay Fonseca jr, Samuel Gabay Fonseca en Isak Gabay Fonseca.

Moeder Affie/Afie was door S.G. Fonseca "voor den vrijdom" gekocht van M.P. Kelderman en bij hem ingeschreven op 25-11-1830. Een jaar later werd op 14-09-1831 haar dochter Petronella ingeschreven bij S.G. Fonseca. Samuel werd ingeschreven op 21-12-1833, en op 06-01-1836 volgde Gerhard Aloijsader.

M.P. Kelderman zal Maria Petronella Kelderman zijn geweest, na haar overlijden in de kranten te vinden in 1838. [In 1821 kreeg Samuel Gabay Fonseca van een Maria Kelderman bij donatie "het mulatte meisje Abigaël.] M.P. Kelderman komt zelf niet in de slavenregisters voor. Maria Petronella Kelderman is wel in 1830 te vinden in het NAS, bij de geboorte van haar dochter Susanna Kelderman.

Ook andere kinderen van Affiana Jacquelina Balinge werden op 01-12-1846 gemanumitteerd: Alexander Gerard, Jacobus Eduard, en Pieternella Maria. In 1851 manumitteerde zij zelf haar zoon Marius. Bij de emancipatie 1863 werd nog een Heintje Albertus Balinge vrijverklaard, slavennaam Heintje, 33 jaar oud, die op naam van Affiana Jacquelina Balinge stond. Zij kocht haar zoon Heintje, op 12-04-1862 van Simon Abendanon Jz. Zijn geboortejaar staat als 1830, het jaar waarin zijn moeder Affie/Afie door S.G. Fonseca van M.P. Kelderman "voor den vrijdom" werd gekocht... Blijkbaar werden moeder en pasgeboren kind gescheiden...

Op de geboorteakte van Jan Henri Gerhard Fonseca Jantzen staat te lezen dat hij op 11-04-1926 te Paramaribo was overleden, 72 jaar oud, wat klopt met het geboortejaar 1854. Zijn overlijden, als Jean Henri Gerhard Fonseca[l] Balinge, was ook in de krant te vinden. Een andere Henrij of Henri Gerhard Balinge ben ik niet tegengekomen. Blijft - neem ik aan - bijzonder dat hij al op 16-jarige leeftijd aangever en schrijver was.

You need to be a member of Historische Database Suriname Curaçao to add comments!

Join Historische Database Suriname Curaçao

Email me when people reply –

Forum

Voor een gedetailleerde toelichting over de werking van het forum, zie de handleiding.

Als u een bericht wilt plaatsen, klikt u op de link 'Add discussion' rechtsboven. U kiest een titel die de lading dekt van uw bericht.

Na het schrijven van uw bericht kiest u onder welke categorie het valt: 'Vragen' voor vragen over de invoer, 'Tips' wanneer u de andere medewerkers een advies wil geven, 'Opmerkelijk!' voor als u een bijzonder geval wil delen. De categorie 'Mededelingen' is bedoeld voor meldingen door de projectleiding. Verder kunt u aangeven voor wie het bericht zichtbaar is, kies daar de optie 'Only network members'.

U kunt via de kopjes direct naar één van de categorieën gaan:

All Discussions

Mededelingen

Vragen

Tips

Opmerkelijk!

U kunt ook zoeken door alle berichten via het 'search' zoekscherm bovenaan de pagina.

Projectleiders Thunnis van Oort en Coen van Galen staan klaar om te reageren op de berichten die worden geplaatst op het forum.

Als er discussie is over hoe bepaalde gegevens in te voeren, beslist uiteindelijk iemand van de projectleiding over de volgen koers. Vanzelfsprekend verzoeken we deelnemers de gebruikelijke regels van fatsoen te volgen.