Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
Het blijft bijzonder om bij een zoekopdracht bij toeval iets te vinden dat ik niet zoek. Zo kwam ik terecht bij het artikel uit 1994 "Johan brengt Surinaams archief op orde", in het Nieuwsblad van het Noorden. Ook OSO [Tijdschrift voor Surinaamse taalkunde, letterkunde en geschiedenis] besteedde in 1994 aandacht aan het project, in het bericht "Gemengde Commissie voor Surinaamse archieven".
In een "retro"-website van het NRC is een artikel te vinden uit 1996, "Suriname heeft nog een historie", geschreven naar aanleiding van het afbranden van het parlementsgebouw. Daarin werd met landsarchivaris H. Telgt, "de eerste volledig gediplomeerde archivaris aan het hoofd van het Surinaamse Landsarchief", o.a. gesproken over het project "Redding Historisch Archief Suriname".
Van der Ploeg, en zijn Haagse collega Paul Smis, werden in beide uitgaven niet met naam genoemd. Via Google is te vinden dat J.C. van der Ploeg in 1994 een eindverslag over het project heeft geschreven, maar het lukte me niet om dit te vinden op de website van Netwerk Digitaal Erfgoed [waar Google de tekst toonde]. In de Groninger Archieven is een verwijzing te vinden naar een "In memoriam" voor Johan van der Ploeg (1950-2013), in het Archievenblad, uitgave van de Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland.
Uit het artikel: "Johan van der Ploeg (43) laat zich dan ook door het een en ander vergezellen. Containers met 8000 dozen, 40.000 zuurvrije omslagen, drie computers met toebehoren, twee kilometer stalen archiefstellingen en talloze schoonmaaksppullen, wachten nu al in Suriname op inklaring."
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Er waren al eerder archieven vanuit Suriname naar Nederland gehaald. Zie mijn artikel over het project "Teruglevering Archieven Suriname (TAS)" in GensNostra 2018 nr 6 p. 324 e.v.
===
Surinaamse archieven en Nederland
Tussen 1916 en 1975 zijn veel archieven van Suriname naar Nederland gebracht. De Surinaamse archieven vertellen het verhaal van de koloniale relatie met Nederland. Een geschiedenis die ruim drie eeuwen duurde. De stukken dateren van 1667, het jaar waarin Nederland de kolonie Suriname ruilde met Engeland voor de kolonie Nieuw Amsterdam (New York), tot 1975, het jaar waarin Suriname een onafhankelijke republiek werd.In dit artikel vindt u een overzicht van Surinaamse archieven die interessant zijn voor genealogisch onderzoek. Aan bod komen de historische achtergronden, de plaats waar de archieven kunnen worden ingezien, de wijze van archiefvorming, het digitaliseren en de beschikbaarheid nu en in de toekomst.
Surinaamse archieven en Nederland
Archivaris Theodorus Morren [1867-1920] van de Landsar- chiefdienst in Paramaribo vond veel archiefstukken in een zogenaamd logeergebouw, eerder waren ze opgeslagen in de Gouvernements-Secretarie. De staat waarin die archieven zich bevonden door waterschade, insectenvraat, inktvraat, etc. was zo deplorabel dat hij een voorstel maakte om ze tij- delijk naar Nederland te verschepen (zie afbeelding 1). ‘Daar konden ze worden geplaatst in het Algemeen Rijksarchief te ’s-Gravenhage ter bewaring, onder het uitdrukkelijk voorbe- houd dat zij eigendom der Kolonie blijven’. Het eerste trans- port van de archieven naar Nederland vond plaats in 1916 met het schip de SS Nickerie.