Dit forum is bedoeld voor vragen en opmerkingen die opkomen tijdens het invoeren van de akten van de Surinaamse Burgerlijke Stand. U kunt zelf berichten plaatsen, lezen wat de ervaringen zijn van andere deelnemers, en reageren op berichten. Via de links hierboven kunt u direct doorgaan naar de sectie 'Mededelingen' (van het projectteam), 'Vragen' en 'Tips' over de invoer en 'Opmerkelijk' voor bijzondere vondsten.
Zojuist kreeg ik de geboorteakte van Markus Salomon Beeldstro(o), geboren op 8 april 1881. De achternaam van de moeder was in de akte Beeldstro, maar in de kantmelding Beeldstroo. Reden om even wat verder te zoeken.
In de namenklapper van de volkstelling 1921 stond M.S. Beeldstro. Op de scan van het registratieblad stond bij Markus Salomon echter oorspronkelijk Beeldstroo ingevuld, maar de laatste "o" werd doorgehaald.
In het jaar van zijn 70e verjaardag plaatste "Salomon Beeldstroo" een bedankadvertentie "aan allen die de dag van 8 April j.l. tot een onvergetelijke hebben gemaakt".
Eerder hadden zijn kinderen al een advertentie geplaatst om de heugelijke dag aan te kondigen, maar zij noemden hun vader hier "Salomo Beeldstro". N.B. Via het NAS werd duidelijk dat René en Arthur de kinderen Zandvliet waren, die bij de volkstelling 1921 bij Markus Salomon Beeldstro(o) woonden, samen met hun moeder Carolina Josephina. Uit de geboorteakte van zus Louise blijkt dat hun ouders op 12-02-1922 te Coronie trouwden. Hun vader staat in de kantmelding op deze akte als Markus Salomon Beeldstroo. Bij de vermelding van zijn huwelijk in de krant d.d. 22-01-1922 stond hij echter weer vermeld als Marcus S. Beeldstro...
Zeven jaar later, bij K.B. d.d. 18 april 1958, no. 97, werd aan Markus Salomon Beeldstroo, geboren 8-4-1881, landbouwer te Coronie, een bronzen eremedaille in de Orde van Oranje-Nassau toegekend.
Hij was trouwens niet de enige, zie Nieuw-Guinea en de West delen in lintjesregen, De Volkskrant d.d. 30-04-1958.
In de historische kranten in Delpher was M.S. Beeldstro(o) amper te vinden. Hij was wellicht de heer Beeldstroo die in 1926 secretaris was van de Christelijke Sociale Vereniging, die in Coronie een vergadering hield ter bespreking van de Polderverordening.
Een S.M. Beeldstroo zond zijn "1 Juli gedachten" aan de krant De West in 1950.
In augustus 1953 had M.S. Beeldstroo zitting in een commissie in het district Coronie. In elk district werd een commissie ingesteld "ter bevordering van cooperatieve beweging in de districten".
Zijn overlijden heb ik niet in de kranten kunnen vinden.
You need to be a member of Historische Database van Suriname & de Cariben to add comments!
Replies
Om het verhaal compleet te maken.
De naam Beeldstroo met een"o" of met twee "oo" is pas in 1871 ontstaan, voordien heette de familie Corfu.
Meer over Marcus Salomon:
Marcus Salomon is een broer van de betovergrootvader van mijn kleinzoon, gevonden door een vergissing gemaakt door de invuller van de persoonskaart van de volkstelling 1950.
Dankjewel voor het delen, Huub! Wat mooi om een beeld bij de naam te hebben, en nog wat meer over Markus Salomon Beeldstroo te lezen. Heel bijzonder dat hij 91 jaar mocht worden!